"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

25 feb. 2013

Dependenţa de tehnologie în era digitală: Progres sau sclavie globală?


Oriunde te uiţi vezi oameni captivaţi de dispozitivele lor de înaltă tehnologie: în timp ce se află la volan, când sunt la plimbare, la cumpărături, la o întâlnire cu prietenii, la restaurant, atunci când aşteaptă la cabinetul doctorului, la toaletă, peste tot. Deşi sunt conectaţi din punct de vedere electronic, oamenii sunt neatenţi şi deconectaţi de realitatea fizică

  Acest lucru degenerează într-o sclavie faţă de tehnologie. Ma refer la o pierdere a libertăţii personale şi a independenţei, din cauza consumului necontrolat a mai multor tipuri de dispozitive care ne mănâncă timp şi bani.     Majoritatea oamenilor nu îşi folosesc capacităţile mentale critice şi independente pentru a se întreba dacă utilizarea continuă a acestor produse tehnologice, care sunt promovate mai agresiv decât orice altceva, chiar le îmbunătăţeşte viaţa.


  Cei care cred că interacţiunile cu oamenii, prin intermediul dispozitivelor tehnologice, sunt un lucru real, şi-au pierdut minţile. Tehnologia distorsionează şi limitează interacţiunile social-umane. Mai grav este faptul că oamenii şi-au pierdut abilitatea şi talentul de a purta o conversaţie faţă în faţă.

   Un sondaj realizat în 2010 a descoperit că 61% dintre persoanele participante la studiu (procent care este mai mare în rândul persoanelor tinere) sunt dependente de Internet. O altă analiză a identificat faptul că “dependent” este cuvântul folosit cel mai des de oameni pentru a descrie relaţia pe care o au cu tehnologia. O altă cercetare în acest domeniu a descoperit că oamenii au rezistat mai greu la farmecul reţelelor sociale, decât la sex, somn, ţigări şi alcool.
   Oamenii ca şi cum ar fi prinşi într-o relaţie patologică cu tehnologia, care le fură tot mai mult timp şi în care aceştia slujesc tehnologia mai mult decât îi slujeşte tehnologia pe ei. Această situaţie poate fi privită ca o sclavie faţă de tehnologie. 
   Atunci când oamenii pot trăi fericiţi fără a folosi atât de multă tehnologie într-o zi sau într-o săptămână, se poate spune că aceştia încep să îşi recapete controlul asupra vieţii şi libertatea personală, devenind astfel stăpânii tehnologiei.

3 comentarii:

  1. Inclin spre dependenta dar si sclavie! Sa ma explic, esti dependent de jocuri, facebook, blog....etc si sclav daca nu stii sa lucrezi cu computerul la servici. Aici esti aproape obligat! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred că suntem dependenți de comunicare iar tehnologia avansată ajută foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Votez raspunsurile lui Minnie si Kristi... Scenariul din filmul Surrogates e pe cale sa devina o realitate!

    RăspundețiȘtergere