"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

22 sept. 2013

HAPPY WEEKEND

Feţele unui mit: Eros, la New York

Eros, în diversele maniere din toate epocile, este atât de cunoscut încât nu mai are nevoie de nicio prezentare, mai ales când “Metropolitan Museum” îi oferă o expoziţie întreagă, dedicată lui şi mitului său, din care avem nenumărate lucruri de învăţat.


Eros dormind

    “Eros dormind” a inspirat o seamă de reprezentări similare, de la Cupidon din mitologia romană la picturile heruvimilor înaripaţi din Renaştere şi până la cultura populară actuală. Popularitatea imginii unui Eros copil este legată de mitul potrivit căruia el era fiul Afroditei, născut din relaţia ei cu Ares, zeul războiului.
“Eros dormind” din secolele III-II î.Ch. nu este o copie, ci un original, o capodoperă elenistică. Sculptura prezintă un copil nud, adormit pe o stâncă.

  

Eros cantand la lira






Eros dormind pe blana leului lui Hercule




Sebastiano Ricci, Venus si Cupidon




Venus si Cupidon de Lorenzo Lotto



Cercei cu Eros




Cutie de argint din secolul al IV-lea, cu Eros dormind

  În mitologia greacă, Eros era zeul dragostei şi tocmai de aceea putea să facă fericit un om sau să-l distrugă. Trebuie amintit că Eros avea în tolba sa săgeţi de aur, care provocau “o dorinţă arzătoare”, dar şi “săgeţi de plumb” care îndepărtau oamenii de această dorinţă. Poetul grec Homer susţinea că acesta poate să reprezinte un potenţial pericol pentru pământeni. Literatura antică îl descria pe Eros ca pe un tânăr capricios, puternic şi crud, capabil să-i scoată din minţi atât pe oameni, cât şi pe zei, în timp ce Platon şi Epicur gândeau că el reprezintă cumva centrul existenţei umane. Nu degeaba spuneau poeţii că dragostea erotică are “dulceaţa mierii şi veninul albinelor”, iar poetul roman Longus scria: “Nu există leac pentru Dragoste, nimic ce poţi  bea pentru ea, nimic ce poţi mânca”.






Postati, in comentarii la acest articol, linkuri catre articolele cu care participati la leapsa!
Recomand:



2 comentarii:

  1. O postare f interesanta..are si istorie, si dragoste, deci nota 10!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi plac statuetele cu Eros dormind...in toate ipostazele, chiar si pe acea cutie. Sunt foarte frumoase.
    Ca sa vezi potriveala, am scris si eu ceva, tangential despre Eros. Chiar acum...Cred ca am fost inspirate de aceeasi muza :)
    Frumoase operele de arta. Pe masura frumusetii sentimentului de iubire.
    Noapte buna si o saptamana reusita sa ai!

    RăspundețiȘtergere