"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

4 aug. 2011

Este pasiunea o greseala?



„Când mă gândesc că mi-am irosit ani din viată, scrie Proust, că am vrut sa mor, că marea mea dragoste a fost o femeie care nu mă placea, care nici măcar nu era genul meu.” Numerosi sunt cei care, treziti dintr-o pasiune, pot constata gustul amar al orbirii. Se pare că pasiunea ne face să supraestimam calitatile obiectului său. Avarul isi face un idol din banii săi, indrăgostitul isi divinizeaza iubita… si unul, si celalalt ignora faptul că nu doresc obiectul pasiunii lor pentru că ar fi in mod obiectiv excelent, ci pentru că il consideră excelent numai prin urmarea faptului că il doresc cu ardoare. Această ignorantă ii determină, se pare, să comită orice greseli si să suporte orice deziluzie. inseamnă aceasta oare că pasiunea insăsi ar fi o eroare? A asimila pe una in alta inseamnă că facem din pasiune un soi de ratiune. Or, pasiunea nu pare, la prima vedere, decat o maladie comparabila cu oricare alta, care degeaba ar fi declarată iratională. Nu este evident, intr-adevăr, de ce dragostea sau ambitia ar putea fi in ele insele mai rationale decat o gripă care nu este o eroare, ci un fapt. Iată de ce pare necesar să ne intrebăm dacă pasiunea este cu adevărat o greseală.

15 comentarii:

  1. nu este?cum ar putea fi o greseala?
    este o traire pe care putin au curajul sa si-o asume pentru ca este riscanta...
    sa o facem rationala...la ce ar folosi?daca mintea noastra ar gasi o ratiune la toate atunci-poate-am fi fericiti...
    pana la un punct poti asimila pasiunea ratiunii...dar nu cand este vorba de sentimente...

    RăspundețiȘtergere
  2. pandhora;
    Totusi putem să ne intrebăm daca unul dintre efectele cele mai constante ale pasiunii nu este acela de a falsifica judecatile noastre si de a ne face să pierdem simtul realitatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca povestea se incheie tragic sigur ca pasiunea poate fi o greseala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristi;
    Se spune ca pasiunea, nu este irationala si ca numai judecata care te insoteste poate fi considerata, gresita.

    RăspundețiȘtergere
  5. buna seara Iulisa, te invit la o cafea de seara pe MWB :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Depinde de pasiune....sau de ceea ce devine pasiunea daca este prea infocata sau din motive gresite!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca pasiunea sta la baza tuturor lucrurilor pe care le facem si fara ea nu am insemna nimic, pe de alta parte ce e prea mult nu-i sanatos iar asta nu numai in cazul pasiunii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Alice Georgiana.
    Pasiunea este combustibil pentru viaţă; e ceea ce ne dă arhisuficientă putere să reducem la absurd aproape orice problemă. Este energizantul pe care produsele toxice din comerţ nu îl vor avea niciodată. Este ceea ce stă la baza tuturor marilor realizări, ceva fără de care viaţa mi se pare anostă, fără savoare, robotică.

    RăspundețiȘtergere
  9. Zodrac.
    Este ceea ce dă viaţă şi reprezintă cel mai de preţ dintre toate scopurile; este o creaţie ce împlineşte orice dorinţă i se cere, după ce-i achiti preţul niciodată mic cerut în avans. Este, întocmai, sine qua non. Pasiunea este acel paşaport care ne ajută să trecem cu bine peste problemele grele întâmpinate ocazional, având şi un efect anestezic ce trimite la culcare majoritatea situaţiilor neplăcute.

    RăspundețiȘtergere
  10. Fără pasiune nu cred că se
    poate face ceva indiferent
    de domeniu!
    Un weekend de vis scumpa mea!
    Pupicei..

    RăspundețiȘtergere
  11. Sărut mâna Carmen !
    Pasiunea nu este o greşeală dar în mod sigur este o afecţiune neîncadabilă .
    Vezi : http://fewstuff.blogspot.com/2011/08/weekend-frumos-tuturor.html

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca pasiunea e o greseala? Posibil. Nu stiu ce sa zic... Dar totusi nici fara ea nu se poate.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara Iulisa, am adus o veste importanta :) ! si citez :
    ''Va citim si urmarim blogul de ceva timp, indeajuns de mult incat sa avem bucuria si convingerea ca blogul dumneavoastra merita pe deplin, sa fie premiat cu ''Premiul Most Wanted Blog'' , datorita pasiunii, imaginatiei, talentului, originalitatii si creativitatii dumneavoastra, dar mai ales datorita valorii morale si educative pe care pagina dumneavoastra o promoveaza in blogosfera romaneasca! Va rugam sa ne anunta.ti daca acceptati premiul sau nu accesand acest link : http://www.mostwantedblog.org/p/revendica-premiul-mwb.html?zx=70e46e2f47077ddf ! Aflati mai multe despre MWB, convingeti.va de seriozitatea si pasiunea noastra in a promova bloguri de calitate! A.ti primit premiul MWB, pentru ca unul dintre autorii MWB v.a recomandat cu placere!
    ''MWB nu cauta faima,nu cauta cifre si nici statistici ,cauta valoarea,originalitatea ,talentul si pasiunea.....iar asta face oricine accepta premiul MWB si mai ales cei ce aleg sa devina membrii sau autori ai echipei MWB! ''
    Felicitari , meriti pe deplin :)

    RăspundețiȘtergere