"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

18 mar. 2011

"DIETA" CU BANANE SI APA CALDA FACE RAVAGII IN INTREAGA LUME

Lansata anul trecut pe web de o farmacista din Japonia, The morning banana diet a devenit ultima moda in materie de diete; nutritionistii avertizeaza insa ca nu are niciun fundament stiintific.


Dieta consta in consumarea unei banane (sau doua) in fiecare dimineata, inainte de micul dejun, alaturi de un pahar cu apa calda. Apoi, sustine Sumiko Watanabe, o farmacista din  Osaka,  se poate manca orice dupa bunul plac, in afara de dulciuri. Fantezista creatoare a Morning Banana Diet si-a publicat initial dieta pe unul dintre cele mai mari social-network-uri din Japonia, apoi a lansat si o carte, vanduta la finele anului trecut in 730.000 de exemplare si reeditata in China si Taiwan. Eficacitatea formulei, a explicat ea, consta in amidonul din banane, care ar facilita metabolizarea grasimilor. ”Succesul acestei diete este lipsit de orice fundament stiintific. Nu exista nicio combinatie chimica intre banane si apa calda”, a declarat insa expertul in nutritie Andrea Ghiselli, de la Institutul national de Cercetare a Alimentelor si Nutritie din Italia.


Sursa: Corriere della Sera


Un studiu recent desfasurat a evidentiat faptul ca, privite sub incidenta luminii ultraviolete, bananele coapte stralucesc in puternice nuante albastre.

Stralucirea albastra a bananelor a fost descoperita de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Innsbruck, Austria si de la Universitatea Columbia din New York, prima echipa care a studiat vreodata acest fenomen la banane. Cercetatorii pun fluorescenta pe seama degradarii clorofilei, proces chimic ce se desfasoara pe masura ce banana se coace. In timpul acestui proces, resturile incolore, dar fluorescente ale clorofilei se concentreaza in coaja bananei. Aspectul obisnuit al bananelor coapte este in principal rezultatul carotenoizilor. La lumina normala, acesti pigmenti naturali apar galbeni, dar sub lumina UV sau “lumina neagra” – cum mai este cunoscuta – bananele devin albastre. Bananele mai verzi, necoape, nu au fluorescenta. Intensitatea luminiscentei este corelata cu descompunerea pigmentului verde de clorofila. Pe masura ce coacerea progreseaza, stralucirea albastra descreste. Insa, spre deosebire de alte plante sau fructe care se comporta asemanator, la banana fluorescenta dureaza neobisnuit de mult. Aceasta longevitate s-ar datora unor esteri ai clorofilei, cu rol de stabilizare.

Sursa:Livescience



Din ciclul psihozelor moderne: bananofobia

Una dintre ultimele psihoze aparute recent in sociatatile occidentale consta in frica si groaza viscerala declansate de... banane. Da, ati cititi bine, inofesivele fructe exotice de culare galbena sunt vinovate de aparitia unei noi fobii. Specialistii au denumit-o bananofobie si, in prezent, afecteaza un numar crescut de persoane, in special femei.

Daca o vizita la piata de fructe si legume nu aduce groaza in sufletul oamenilor obisnuiti, pentru tanara britanica Fran Dando, in varsta de 21 ani, intalnirea cu o banana provoaca puseuri de frica irationala. Fran Dando face parte dintr-un grup de persoane care sufera de bananofobie. Chiar si privitul unei simple banane, asezata intr-o farfurie pe masa, provoaca acestor oameni probleme serioase care includ tensiune crescuta, transpiratie abundenta si chiar voma.

"Toate problemele mele au inceput in momentul in care fratele meu James mi-a strecurat o banana in asternut. Pe atunci eram amandoi copii si fratele meu a vrut sa imi faca o gluma. In momentul in care m-am bagat in cearsafuri si am stins lumina am simti langa mine un lucru lunguiet, neted si rece. Stiu doar ca am tipat de groaza, am sarit din pat si am aprins lumina. In pat era o banana mare si galbena, iar in acel moment am intrat intr-o stare de frica incontrolabila de care sufar pana in prezent", declara presei Fran Dando din Hastings, East Sussex. La ora actuala, specialistii nu au descoperti inca un tratament eficient impotriva bananofobiei.

Sursa: DailyMail

Un nou medicament anti-HIV ar putea fi preparat din banane


Osubstanta descoperita in banane –numita de cercetatori BanLec – s-a dovedit la fel de activa ca si unele dintre medicamentele anti-HIV existente pe piata.

Ingredientul-cheie este o substanta din grupa lectinelor, compusi vegetali care ajuta plantele sa lupte impotriva infectiilor.

Cercetatorii de la Universitatea din Michigan, SUA, au descoperit ca lectina din banane poate inhiba infectia cu virusul HIV (care produce SIDA), blocand intrarea acestuia in organism.

BanLec actioneaza asupra invelisului proteic al virusului, legandu-se chimic de moleculele de zaharuri prezente in anumite puncte de pe invelisul viral.

Compusul s-a dovedit la fel de puternic ca si doua dintre medicamentele utilizate actualmente in tratamentul infectiei cu HIV: T-20 si Maraviroc.

Cercetatorii lucreaza in prezent la modificarea structurii moleculei BanLec, astfel incat aceasta sa poata fi administrata pacientilor infectati.

Sursa: Mail Online

Un comentariu:

  1. Banana cu apa calda...bleah! Mai bine un milkshake cu lapte si banana! :D
    Sigur nu slabesti de la el, dar e foarte bun!

    RăspundețiȘtergere