"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

18 mar. 2011

NASA insistă: „SuperLuna nu provoacă dezastre naturale!”





Mâine, 19 martie 2011, Luna va fi mai aproape de Pământ decât în orice alt moment al ultimilor 20 de ani. Astfel, satelitul Terrei va părea cu 14% mai mare şi va fi cu 30% mai strălucitoare, în comparaţie cu momentele în care se află la cea mai mare distanţă de Terra (apogeu).
Diferenţa dintre perigeu (când Luna se află la cea mai mică distanţă de Terra) şi apogeu (când se găseşte la cea mai mare distanţă de Terra) este de aproximativ 50.000 de km.


Pentru că momentul coincide cu luna plină, astronomii susţin că priveliştea este una de neratat. "Ultima oară când s-a observat o lună plină atât de mare şi atât de aproape de Terra a fost în martie 1993, aşa că sunt de părere merită măcar o privire", spune Geoff Chester de la US Naval Observatory.

SuperLuna, cum i se spune popular acestui fenomen, nu este însă fără controverse: multă lume se teme că apropierea satelitului natural de Terra ar putea produce catastrofe naturale, precum cutremure sau erupţii vulcanice.


NASA spune că nu poate fi vorba de aşa ceva. "Singurul efect va fi asupra mareelor, care vor fi ceva mai mari. Însă efectul maxim va fi de 15 centimetri, în nici un caz nu va provoca inundaţii", susţine NASA pe site-ul său.


Există însă şi critici care susţin că cutremurul devastator şi tsunami-ul ce au lovit Japonia săptămâna trecută ar fi fost, măcar parţial, provocate de apropierea Lunii, notând că şi tsunami-ul din 2004 ce a provocat 230.000 de morţi s-a petrecut cu 2 săptămâni înainte de un moment de apropiere al satelitului natural.


NASA susţine că astfel de conexiuni nu au nici o bază în ştiinţă, oferind ca exemplu "super luna" din 1983, când nu a avut loc nici un dezastru natural. Un alt exemplu oferit de agenţia americană este luna decembrie a anului 2008, când Luna s-a apropiat de Terra aproape la fel de mult ca şi acum fără a provoca vreo catastr



 
Sursa: NASA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu