"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

5 dec. 2015

Buna dimineata soare




     Mari sau mici, in fata sarbatorilor curate si frumoase, suntem cu totii niste copii. Niste copii ce asteapta cu sufletul la gura venirea spectaculoasa a unuia dintre cei mai indragiti mosnegi din lume, mos Nicolae.


  
Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiasi.
In noaptea de 5 spre 6 decembrie, se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminţi, lasandu-le in ghetute, dulciuri si diverse cadouri.
Tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori lasandu-le o nuielusa.

   Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata.
    De altfel, povestea darurilor imparţite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.
    Legenda spune ca trei surori, fete sarmane, nu se puteau casatori datorita situatie financiare dificile si de aceea tatal lor vroia sa le vanda.

   Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, care era episcop, a lasat noaptea, la usa casei lor, un saculet cu aur.
    Situatia s-a repetat si in cazul surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, tatal s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe   Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat.

  

    De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor sau a ghetutelor in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva, ii multumea lui Nicolae.

    Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.



    Exista multe povesti si legende in care Sfantul Nicolae este infatisat fie ca protector al copiilor, al marinarilor sau al celor saraci. Sfantul Nicolae este sarbatorit in mai multe zone ale Europei, festivoitatile fiind recunoscute in randul copiilor, deoarece, de regula, acestia primesc cadouri si dulciuri. Unele orase europene precum Bari, Italia sarbatoresc Sf Nicolae prin parade si festivaluri.

     Sf Nicolae este sarbatorit sub numele de “Sinterklass” in Olanda - unde copiii isi primesc cadourile doar in saboti de lemn - sau sub numele de “Nikolaus” in Germania, unde cei mici isi primesc cadourile in bocanci, pe care ii numesc “bocancii Sfantului Nicolae”. In Romania, sarbatoarea     Sfantului Nicolae se mai numeste si Sannicoara si prezinta victoria binelui asupra raului.

LA MULTI ANI DE MOS NICOLAIE!



Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impărtăsesti cu noi, inscrie articolul aici!




4 comentarii:

  1. "Crede în ceea ce te poate face fericit! E doar o tradiţie care a trezit sentimente de bucurie în sufletul tău încă de la primul Moş Nicolae. Gândeşte-te că este acelaşi care are grija să vină la tine de fiecare dată. La mulţi ani!”

    RăspundețiȘtergere
  2. La Multi Ani, Iulisa si Happy Sunday!!! Liuba x

    RăspundețiȘtergere
  3. La Multi Ani de Mos Nicolae!
    O saptamana minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere