"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

27 iul. 2015

Buna dimineata soare



  Zalpie, un sat secular din sud-estul Poloniei, un loc în care o tradiție minunată s-a născut acum un secol. O femeie a început să-și picteze casa. A zis adio culorilor tene și plictisitoare moștenite de-a lungul sutelor de generații și a decis că poate să trăiască într-un mediu mai frumos, un mediu plin de viață și de culoare.

     Nimeni nu știe exact cum a început totul, însă legenda locală specifică faptul că o sobă din casa unei femei scotea fum și murdărise pereții în câteva puncte. Acele puncte au devenit flori. În acea vreme, culorile nu erau atât de bune și de rezistente ca în zilele noastre, ci mai degrabă, erau doar seva unor plante. Astfel, operația de înfrumusețare a caselor se desfășura anual. Dacă la început a fost vorba de o singură casă, în scurt timp, unul câte unul, noi și noi săteni au intrat în această horă minunată a florilor. Casele se transformau pe rând. Astăzi până și cotețele, hambarele, sau chiar fântânile sunt pictate. Există pictori care se ocupă de aducerea culorii în viața celor din sat.

      De la desenele simple cu flori schițate rudimentar pe pereți, astăzi s-a ajuns la desene extrem de sofisticate, în culori pastelate. Fiecare dintre locuitori se ia la întrecere cu ceilalți în arta decorării propriei case. O întrecere prin care toată lumea câștigă deoarece fiecare trăiește într-un loc mai frumos și mai minunat decât înainte.

     Zalipie a devenit cunoscut datorită aceste tradiții și este vizitat de foarte mulți turiști, chiar Ministerul de Externe al Poloniei popularizează pe Internet fotografii uimitoare din acest sat.

     Din anul 1948 se organizează o competiție anuală de pictură – Malowana Chata – în care se întrec cele mai frumoase case. La originea lui, acest festival-concurs a avut ca scop revenirea morală în urma ororilor războiului.

   Una dintre cele mai înfocate susținătoare a acestui obicei a fost Felicja Curyłowa (1904 – 1974) care și-a decorat fiecare colțișor de perete cu minunate flori. Casa ei a devenit muzeu și este păstrată ca o dovadă vie a artei folclorice din sat.

În final, vă invit să vedeți câteva fotografii din acest sat minunat.



















 
Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impărtăsesti cu noi, inscrie articolul aici!

3 comentarii:

  1. Foarte frumos. Desenele cu flori infrumuseteaza fantastic si aproape ca nici nu mai conteaza
    cum arata casa!
    O saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. O minunata "lume a satului"! Intr-un sat ca acesta ne facem rost de un zambet la fiecare colt de casa. :)
    Sa ai o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. un loc pitoresc, o regiune unde oamenii simpli au dovedit ca nu le lipseste talentul si forta creatiei. Mi-ar place sa vizitez locurile acestea!
    Un start bun în noua saptamâna! ☺

    RăspundețiȘtergere