"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

29 iun. 2015

Buna dimineata soare

Ziua Dunării

     Fiind una dintre cele mai importante comori naturale ale Europei, dar şi printre cele mai vulnerabile, al doilea fluviu ca lungime de pe continent după Volga, şi impotant drum comercial, Dunărea reuneşte în bazinul său peste 83 de milioane de locuitori.
    Ameninţate în permanenţă, luncile sale oferă multiple beneficii, de la purificarea apei, până la pescuit și recreere.
    În ziua de 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene si sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediul la Viena, sărbătorim Ziua Internaţională a Dunării.
   Manifestările dedicate Zilei Dunării se desfăşoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorinţa comună a acestora de a-şi uni forţele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.
   Activităţile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Dunării acordă o importanţă deosebită conştientizării şi participării populaţiei la eforturile de conservare a fluviului Dunărea.
   Obiectivul principal al acestor manifestări este acela de a implica cetăţenii ţărilor dunărene în multiple activităţi independente sau comune, desfăşurate pe plan local, naţional şi regional.
   Autorităţile guvernamentale centrale şi locale, municipalităţile, organizaţiile neguvernamentale, asociaţiile, şcolile şi grădiniţele, comunităţile ştiinţifice şi instituţiile religioase sunt încurajate să se implice în organizarea şi desfăşurarea acestor activităţi, ocazie deosebită pentru promovarea imaginii României în lume, a eforturilor pe care ţara noastră le întreprinde în vederea conservării fluviului     Dunărea, precum şi a activităţilor de informare şi conştientizare.
    În fiecare an, în România, Ziua Dunării se desfăşoară pe două planuri: evenimentul central şi o serie de evenimente locale.

Mai multe amănunte: www.danubeday.org


    Izvorul Dunarii se afla in Donaueschingen, localitatea unde raurile Brigach si Breg se unesc iar fluviul (aici doar un biet parau) ia denumirea Donau, denumire care, schimbata in Dunaj, Duna sau romanescul Dunarea, va insoti aceste ape curgatoare pana la varsarea in Marea Neagra, 2860 km mai la vale.


Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impărtăsesti cu noi, inscrie articolul aici!

7 comentarii:

  1. :) uite ca stau de 15 ani în Germania si nu m-am învrednicit sa vad izvoarele Dunarii. Insa miercuri plec la Ulm unde incepe Festivalul tarilor dunarene :) In ficare an vizitez cu drag standurile românesti, încurajez comertul cu produse autohtone si savurez o zi de limba româna , cu dansuri populare si sezatori in jurul gratarului pe care sfârâie micii :))
    Un start bun în noua saptamâna, Iulisa draga!

    RăspundețiȘtergere
  2. UIte ca nu stiam !Este destul de important pentru cei care stau langa Dunare si sunt,destui in tara noastra. Multumesc pentru ca m-ai inscris!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant articolul!
    O săptămână minunată și plină de bucurii îți doresc,IULISA!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant. Nu stiam de aceasta zi.
    Multumesc.
    O seara frumoasa si o saptamana usoara!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu numai una din cele mai importante comori ale europei, ci si ale noastre. Un simbol care ne reprezinta. Cea mai mare parte din lungimea acestuia se afla pe suprafata tarii noastre, deci ar trebui sa ne mandrim.

    RăspundețiȘtergere
  6. Iulisa draga, eu nu mai stiu daca tu sau Sorin aveti în continuare rubrica "Meloman pentru o zi"
    Likul meu: http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2015/06/acorduri-grecesti.html
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Desigur ca am uitat ca exista si o zi dedicata special Dunarii... :(
    Multumesc ca mi-ai reamintit. :)
    Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere