"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

6 apr. 2015

Buna dimineata soare



    Aroma specială a cafelei de dimineață este pentru mulți dintre noi stimulentul perfect. Se pare că cea mai populară băutură din lume are calitatea de a ne face să uităm de grijile de peste zi, grație gustului unic pe care de cele mai multe ori îl asociem cu relaxarea și buna dispoziție.




   Legenda cafelei începe cu un păstor de capre, numit Khaldi, care a observat că animalele sale sunt mult mai active după ce consumă boabele unui arbust. El a cules boabele respective și le-a dus la o mânăstire, unde după încercări sortite eșecului, a obținut în final prima cafea. 


   
 Măicuțele care consumau această băutură erau mai energice și rezistau mai mult în timpul slujbelor și al rugăciunilor. Istoricii au stabilit că locul de naștere al cafelei este în Estul Africii, în provincia Kaffa din Etiopia, în jurul anului 600 d.Hr. Nimeni nu știe exact cum, când și de cine a fost descoperită cafeaua, o altă teorie considerând anul 1400 d.Hr. ca fiind cel al descoperirii ei. Din alte surse aflăm că originile cafelei datează din anul 900 i.Hr., când regele David aducea ofrande sub forma unor boabe prăjite, care au fost asociate cu cele de cafea cunoscute azi.


   Sclavii proveniți din Sudanul de astăzi mâncau coaja acestor fructe, pentru a obține surplus de energie. Se știe că arborele de cafea era cultivat în jurul secolului al XV-lea și în Yemen. La Mecca au fost deschise primele cafenele care se numeau kaveh kanes. Cafeaua a ajuns apoi în Europa, în secolul al XVII-lea, odată cu alte două băuturi “de import”, respectiv ciocolata caldă și ceaiul.

   Consumul de cafea a fost scos în afara legii la Mecca în 1511 și la Cairo, în anul următor, dar această hotărâre a fost retrasă după protestele populației. Prima cafenea din Istanbul a fost inaugurată în 1554.

    Cafeaua a fost introdusă în Anglia în 1430, de un profesor grec de la Oxford, Ioannis Servopoulos, și de aici și-a continuat traseul elaborat, până azi. Primele cafenele europene au apărut la mijlocul secolului al XVII-lea, în Londra (1652) și Paris (1671), în timp ce în Boston, Statele Unite, apăreau în 1670. Ca măsură a popularității cafelei, aceste localuri au cunoscut o creștere fulminantă - în 1675, erau peste 3.000 doar în Anglia.
cafea2.jpgSortimente de cafea

    Există peste 6.000 de specii de arbori de cafea, cele mai cultivate și consumate fiind Arabica și Robusta. Boabele de cafea Robusta au aromă lemnoasă și se folosesc pentru prepararea multor tipuri de espresso. În timp ce boabele de Robusta sunt recoltate de la altitudini mari, iar calitatea lor este superioară, având cele mai bune arome, cele de Arabica reprezintă 80% din consumul global. 

    Cu toate acestea, doar 10% din acest sortiment îndeplinește integral standardele de specialitate și calitate ale cafelei, conținând doar jumătate din cantitatea de cafeină a boabelor Robusta. Avantajele cultivării speciei Arabica le reprezintă ușurința de dezvoltare, gradul ridicat de productivitate al arbuștilor și rezistența mult mai mare la factorii de mediu. 
   Prima plantație de cafea a fost în Brazilia în 1727. Prima mărturie cu privire la cafeaua măcinată a fost înregistrată în secolul al XVIII-lea. Abia în 1901 a devenit însă acest tip de cafea populară în rândul consumatorilor, un factor decisiv în acest sens fiind prezentarea ei de către Satorie Kato la expoziția Buffalo Pan American.
    În 1939, era marketată sub denumirea de Nescafe.



Vă doresc  să aveti  un început de săptămână minunat, cu forţe proasepete și gânduri bune  să vă însoțească in Săptămâna Patimilor!
 
Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impărtăsesti cu noi, inscrie articolul aici!

2 comentarii: