"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

29 mar. 2015

Buna dimineata soare



   De departe, pizza a devenit în ultimii 50 ani, alimentul favorit al Americii şi a multor altor ţări. Zeci de milioane de pizza sunt mâncate zilnic, dar cât de des oamenii care mănâncă pizza se opresc şi caută să afle istoria ei?

   Explicația acestui success se explică și prin rolul social al pizzeriilor, care devin punctual de intâlnire al claselor sociale diferite, pentru ca ele sunt vizitate cu acelasi succes de pături sociale diferite, aici contând mai puțin banii si eticheta.

   Adevărata origine a acestei fine bucatătării Italiene este la fel de colorată ca şi o gustoasă pizza presărată cu topping.

   Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă “pâine plată”. Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de “pâine plată acoperită cu brânză” în limba italiană.Un om care se pricepe la prepararea pizzei se numeşte “pizzaiolo”, iar un restaurant care serveşte pizza se numeşte “pizzerie” (it.pizzeria).

   Credinţa comună este că italienii au inventat pizza, cu toate acestea, ne întoarcem la originile din cele mai vechi timpuri. Chiar dacă nu avem încă dovezi arheologice pentru a dezvălui un Dominos Pizza înainte de secolul trecut, este cunoscut că babilonienii, israeliţii, egiptenii şi alte culturi antice din Orientul Mijlociu mâncau pâine plată, pregătită în cuptoare de lut. Pâinea semăna mult cu o pizza şi este încă pregătită în Grecia şi în Orientul Mijlociu de azi. Mai mult, este cunoscut faptul că oamenii antici din zona Mediteranei, cum ar fi greci, romani şi egipteni mâncau pâinea presărată cu ulei de măsline şi condimente specifice.

   Clasa mică din Neapole, Italia este considerată a fi creat pizza intr-o manieră familiară.   Se crede că în anii 1800, un brutar italian numit Raffaele Esposito a fost cel care a creat un fel de mâncare pentru o vizită regală. Conform acestei poveşti, Regele Italiei Umberto şi soţia lui, Regina Margherita se găseau în vizită în zonă. În dorinţa de a impresiona si pentru a le arăta patriotismul său, Raffaele a ales la un blat de pâine cu alimente, care ar reprezenta cel mai bine culorile din Italia: roşu de la roşii, alb de la brânză mozzarella şi verde de la busuioc. Regele şi regina au fost atât de impresionaţi încât cuvintele lor au ajuns repede la popor. Rezultatul, mâncarea a fost bine primită şi pentru a fi dezvoltată a fost copiată şi de alţii.

   La începutul anilor 1900, pizza a început sa pătrundă în oraşe din interiorul Statelor Unite, datorită italienilor imigranţi, mai ales în New York şi Chicago, oraşe mari cu o numeroasă populaţie italiană. Micile cafenele italiene au început să ofere pizza. În rândul soldaţilor americani pizza a devenit foarte populară, mai ales la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, după ce au servit această mancare pe frontul italian. Prima pizzerie a fost deschisă de Gennuardo Lombardi în 1905.

    Marele success al pizzei are drept consecinta dezvoltarea unui numar imens de pizzeria in toata lumea, numai in Italia existand cca 30000 de pizzerii.


Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impărtăsesti cu noi, inscrie articolul aici!

4 comentarii:

  1. Pizza! papa bun-bun! :) Cu o istorie pe masura!
    Nu stiu cum se face dar la nici o ora dupa ce am mancat pizza (nu doar o felie!) iar mi-e foame! Mi-o fi placand chiar atat de mult?! :)
    Buna dimineata! Sa-ti fie frumoasa viata! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Neața! Și eu sunt mare fan pizza! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata! :) Vreau si eu una dietetica, la inceput de saptamana! :)

    RăspundețiȘtergere