"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

23 iun. 2014

Buna dimineata soare

O poveste de iubire. Eros şi Psyche


.

O poveste de iubire. Eros şi Psyche

  Psyche, al cărei nume se traduce prin „suflet”, este o apariţie târzie în cadrul mitologiei, unde reprezintă personificarea sufletului uman. Mitul o prezintă drept ultima şi cea mai frumoasă dintre cele trei fiice ale unui rege; 
era atât de frumoasă, încât a stîrnit gelozia înseşi  
  Afroditei, zeiţa frumuseţii şi a iubirii. 
 Ca să se răzbune, aceasta i-a poruncit lui Eros să-i trezească Psychei o dragoste totală şi de nestrămutat pentru cel mai demn de dispreţ dintre bărbaţi. Văzând-o însă, Eros a fost cucerit la rândul lui de extraordinara frumuseţe a acesteia, sfârşind prin a se îndrăgosti de ea. Neputând să îndeplinească porunca Afroditei, el a răpit-o pe tânără, ducând-o într-un loc izolat şi secret unde, fără să se lase văzut şi fără să-şi dezvăluie identitatea, o vizita în fiecare noapte, dispărând de îndată ce se iveau primii zori.

  Această iubire secretă ar fi durat încă multă vreme dacă surorile Psychei, geloase, n-ar fi convins-o că acela pe care noapte de noapte îl îmbrăţişa şi îl înconjura cu atâta afecţiune nu voia să se lase văzut pentru că era de fapt un monstru înspăimântător. Atunci, într-o noapte, pe când Eros dormea, Psyche s-a apropiat de el cu un opaiţ aprins, ca să-i poată vedea adevărata înfăţişare, şi cu un pumnal ca să-l ucidă: a avut însă surpriza să constate că nu era vorba de un monstru, ci de un zeu tânăr şi fermecător. În timp ce îl contempla tăcută, cu opaiţul în mână, o picătură de ulei a căzut pe umărul tânărului, care s-a trezit şi, dezamăgit şi întristat de lipsa de încredere a Psychei, a părăsit-o.

   Fericirea Psychei s-a transformat subit în disperare. După ce, cuprinsă de remuşcări şi de durere pentru pierderea iubitului, a încercat să se sinucidă aruncându-se într-un râu, nereuşind în tentativa sa, Psyche a început să cutreiere cetăţile şi templele, în căutare de veşti care ar fi putut-o ajuta să-şi regăsească iubitul. Peregrinările ei au purtat-o în cele din urmă la palatul Afroditei, unde zeiţa, a cărei dorinţă de răzbunare rămăsese la fel de nepotolită, a înrobit-o, obligând-o să îndeplinească muncile cele mai grele şi mai chinuitoare.

  Psyche ar fi murit fără îndoială dacă Eros, care continua să o iubească în taină, n-ar fi sprijinit-o din umbră, astfel încât aceasta a reuşit în final să biruie gelozia puternicei zeiţe a dragostei, devenind nemuritoare şi rămânând alături de Eros pentru veşnicie.

   Cele mai vechi semnalări ale mitului Psychei apar la Meleagru; relatarea cea mai completă se găseşte în schimb la Apuleius (Metamorfoze).Un inceput de saptamana cat mai placut va doresc!

Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impartasesti cu noi, inscrie articolul aici!

4 comentarii:

 1. O legenda frumoasa, dar si trista in acelasi timp. Unii oameni nici nu cred ca au suflet, de fapt unii chiar nu au, au doar o inima. O saptamana cat mai frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 2. Frumoasa poveste!
  Am modificat link-ul!
  O zi insorita.

  RăspundețiȘtergere
 3. Frumoasa poveste de iubire! Zeiasca poveste de iubire! :)
  Buna dimineata soare!

  RăspundețiȘtergere
 4. Mi-a facut mare placere sa recitesc aceasta legenda. Mnunata fotografie ai ales sa puncteze acest inceput de saptamana.
  Multumim mult pentru oferta de a ne intalni aici, eu personal ma bucur ca m-ai inscris si trimit un buchet de flori :) ☆★☆

  RăspundețiȘtergere