"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

2 mai 2014

"Trandafirii tăi"


Va puneţi întrebarea de ce la florărie  tot timpul florile arată că proaspăt culese, iar odată ajunse în vaza din casă acestea se trec foarte repede?În special trandafirii sunt cei mai sensibili, chiar dacă sunt considerate cele mai impresionante şi elegante flori, şi de aceea ne întristăm că nu ne putem bucura prea mult de frumuseţea lor. 
  Trucuri cum ar fi: scufundarea în apă clocotită, zdrobirea marginii tijei florilor, adăugarea de zahăr în apă sau scufundarea în apă rece în cadă… toate acestea sunt de multe ori indicate, dar înainte de toate trebuie să ştiţi cum să le aplicaţi şi în special să le aplicaţi corect. 




Dacă vrei să aveţi flori frumoase în glastră, cât mai mult timp,Iată câteva sfaturi prin care poţi să prelungi viaţă florilor din vază şi în special a trandafirilor:

-          Umpleţi până la jumătate vază cu apă distilată sau apă plata, doar dacă nu aveţi aceste posibilităţi folosiţi apă de la robinet.

-          Turnaţi un pliculeţ cu hrană pentru flori (se găseşte la florarii), iar dacă nu aveţi, turnaţi puţină zeamă de lămâie şi puţin zahăr în apă.

-          Treceţi cozile prin apă caldă, apoi tăiaţi partea de jos, eliminând  aerul acumulat în tulpină în momentul tăierii. Tăierea se va face sub apă, oblic cu un cuţit sau o foarfeca bine ascuţită, aproximativ 2 cm din tijă. Dacă tăiaţi codiţă în aer liber, tijă va absoarbe aer, împiedicând circularea apei şi acest lucru va duce la moartea prematură a florii. După câteva secunde de la tăiere, puteţi scoate floarea din apă şi proceda la următorul pas.

-          Curăţaţi bine tulpină de toate frunzele care ar putea intră sub apă. Frunzele nu trebuie să atingă niciodată apă în care sunt scufundate tijele. Acestea putrezesc imediat şi dau naştere la numeroase bacterii, micsorand durata de viaţă a buchetului tău. După ce v-aţi asigurat de acest lucru, puteţi pune floarea în vază pregătită anterior.




-          Florile rezistă mai mult în spaţii mai reci, în special trandafirii sunt cei mai sensibil în camerele foarte încălzite.

-          Verificaţi mereu nivelul apei şi completaţi de fiecare dată când este nevoie, pentru a  menţine mereu nivelul optim şi anume jumătate de vas.

-          Trandafirii se vor păstra cel mai bine dacă îi ţineţi departe de lumina şi faceţi câte o tăietură nouă la baza cozii la fiecare 2 zile, la fel, tăieturile să le faceţi sub apă. Puteţi folosi un vas cu gura mai largă sau o oală pentru a avea loc de desfăşurare.



 



-          Schimbarea apei se face zilnic sau cel târziu la 3 zile. Repetaţi paşii de mai sus pentru fiecare fir în parte. Taie-le codiţele sub apă, apoi scufundă-le într-un vas plin cu apă rece. Lasă-le aproximativ 15 minute înainte de a le pune din nou în vază.

 



Din seria ştiaţi că:

- Evitaţi amplasarea florilor în special a trandafirilor lângă surse de răcire sau încălzire, în curent sau lângă fructe (fructele proaspete emit un gaz toxic pentru trandafiri).

- Niciodată nu introduceţi trandafirii în frigider.

- Locurile răcoroase sunt cele mai indicate pentru păstrarea şi revigorarea florilor din vază.

- Fumul de ţigară este foarte toxic în special pentru trandafiri.


- Trandafirii roşii, roz şi portocalii sunt mai rezistenţi decât cei albi sau galbeni.

- Trandafirii cu petale mai multe se deschid mai greu şi rezistă mai mult decât cei cu mai puţine petale.



- Trandafirii sunt nişte flori însetate, deci trebuie să le adaugi apă proaspătă în vază lor mai des, cam la fiecare 8-12 ore.

Trucuri pentru a revitaliza florile:

- Dacă floarea da semne de ofilire, petalele se apleacă, înţeapă tija cu un ac exact sub floare, căci este este posibil să se fi format o pungă de aer.

- Înmoaie codiţele trandafirilor în ulei de mentă înainte de a le pune în apă.

- Adaugă o lingură de oţet alb în apă din vaza anemonelor, crinilor sau gladiolelor.

- Pune un bănuţ de metal în apă din vază lalelelor.




Weekend plăcut tuturor!



4 comentarii:

  1. multumim pentru sfaturi, cateva le stiam, cateva sunt absolut noi si le voi proba - Apropo trandafiri, doi boboci sau gata gata sa se desfaca :)) Trandafiri la început de mai nu am mai avut de mult! Natura seimte ca nu am avut iarna - ca iarna :)
    un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am chiar o carte despre ingrijirea florilor in vaza.Eu stiam numai de lalele ca se inteapa sub foare,iar taiatul cozii sub apa nu mai stiam.Eu vara am putine flori in casa.Imi plac in gradina,dar e bine de stiut .O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos!!!!

    Duminica placuta, iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesante sfaturile tale. E bine de stiut. O zi minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere