"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

6 apr. 2014

ღ Bună dimineata soare ღ

 “Întoarce-ți fața către soare și umbrele vor rămâne în urma ta.”Legende despre floarea de irisIrisul este o floare absolut fascinantă datorită frumuseţii sale fragile şi efemere, a perfecţiunii liniei, ţinutei sale elegante, culorilor şi parfumului ei. Irisul are o valoare simbolică în numeroase civilizaţii ale lunii.   Unele legende spun că simbolul monarhiei franceze a fost mai întâi floarea de iris (fleur-de-lis) şi nu floarea de crin. Astfel, una dintre legende aminteşte de regele Franţei Ludovic VII (1119-1180) care după victoria unei bătălii a văzut florile de iris şi a decis că această floare să fie emblemă  – ,,Floarea lui Ludovic” - care a devenit cu timpul 
 floarea de crin.
La greci, în legendele mitologice apare zeiţă soarelui Iris care sub formă unui curcubeu multicolor unea cerul cu pământul, era un mesager între Olimp şi Terra.  

Numele acestei flori minunate vine de la numele zeiţei soarelui (în limba greacă ,,iris” înseamnă curcubeu) 

În Grecia antică , irisul era un simbol al Ideii şi Mesajului.Bărbaţii plantau adesea flori de iris pe mormintele iubitelor sau soţiilor lor că un tribut adus zeiţei Iris , care avea îndatorirea de a conduce sufletele femeilor spre câmpiile elizee.
 

 

De asemeni , floarea de iris era considerată a avea proprietăţi de vindecare ; medicul grec Discorides prescria rădăcini de iris în amestec cu miere şi oţet că un remediu contra tusei , răcelii , indigestiei şi sciaticii 
 

Cele trei frunze ale irisului semnifică credinţă , înţelepciunea şi valoarea.Irisul a fost o reprezentare a regalităţii şi protecţiei divine pe parcursul secolelor , în întreagă lume.


     În Japonia , irisii sunt un simbol al eroismului , iar irisii
albaştri sunt o referinţă la "sângele albastru" , jucând un rol important pentru băieţii care iau parte la tradiţionalul festival de primăvară. 
După apariţia creştinismului, irisul a fost considerat floarea Sfintei Fecioare Maria. 


 


În funcţie de culoare, irisul transmite, însă, mesaje diferite si aparte.

 
Iris albastru: Credinţă, speranţăIris purpuriu: Înţelepciune, complimente
Iris galben: Pasiune
Iris alb: Puritate


Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impartasesti cu noi  inscrie articolul la   "Bună Dimineata Soare"!
4 comentarii:

 1. imi plac irisii, mereu am considerat ca au o frumusete regala si din cate vad chiar aveam dreptate sa gandesc asta, fara sa o stiu...
  multumim pentru informatii si minunatul "buchet" de irisi :)

  RăspundețiȘtergere
 2. eu il stam de stanjenel.... (Iris pumila)! :)
  Chiar astazi ma uitam in gradina ce mari sunt bobocii, mai un pic si înfloresc!
  Iti doresc o saptamana parfumata! :))

  RăspundețiȘtergere
 3. Si mie imi plac aceste flori. O gradina de-as avea numai irisi as planta. Ba nu! :) As planta si irisi, dar nu doar irisi.
  Multumesc pentru info. De nimic n-aveam habar... :)
  Saptamana minunata sa o petreci!

  RăspundețiȘtergere
 4. Cate lucruri despre iris, ce sa iti urez pentru saptamana aceasta? Hmmm, mult soare si multa voie buna in suflet.Sa ai o saptamana frumoasa!

  RăspundețiȘtergere