"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

8 mar. 2014

ღ Bună dimineata soare ღ

„Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta.” 
 

Mark Twain


Legenda brânduşei

Această floare extrem de delicată marca în calendarul popular fie instalarea pe deplin a primăverii, fie a toamnei. Oamenii au asociat aceluiaşi nume două specii de flori diferite, brânduşa de primăvară şi cea de toamna, care sunt însă asemantoare datorită culorii comune, liliachie a florilor. În jurul lor s-a ţesut de-a lungul timpului numeroase mituri şi legende.


O legendă legată de brânduşe. Ea spune că “Brânduşa de primăvară şi Brânduşa de toamna au fost două surori frumoase, alungate în frig de mama lor vitregă: pe una a alungat-o într-o primăvară timpurie iar pe altă într-o toamna târzie. Văzându-le necăjite, Dumnezeu le-a prefăcut în flori. De-atunci ele se tot caută, fără să se poată întâlni vreodată. Una, floarea celor vii, înfloreşte primăvară, iar cealaltă, floarea celor morţi, înfloreşte toamna. Se spune că cine va adună brânduşe de primăvară şi le va uni în cununa cu cele de toamna, că ele să-şi spună dorul, apoi le va da drumul pe apă, face o fapta bună, pentru care Dumnezeu îi va ierta multe păcate”.

O altă legendă ne spune că Brânduşa era faţă cea mai mică a împăratului Florilor. Pe vremea aceea împărăţia era ameninţată de un zmeu. Acest zmeu cerea că în fiecare an să fie sacrificat câte unul din bărbaţii din împărăţie. Venind şi vremea măritişului,       Brânduşa s-a căsătorit cu un prinţ pe care îl iubea nespus de mult. 
  La doar o zi după ceremonia de căsătorie, a venit zmeul şi l-a răpit pe prinţ, ducându-l la castelul lui. Brânduşa refuză să lase salvarea soţului ei pe mâna armatei tatălui ei şi porneşte ea singură în căutarea zmeului şi a bărbatului ei. Întâlnind zmeul, această îl provoacă la lupta în săbii şi palose, reuşind până la urmă, după 7 zile şi 7 nopţi să îl ucidă pe acesta şi să îşi salveze iubitul.

   Una dintre legende se pierde în negura timpului. Demult, demult, într-o împărăţie de la marginea lumii, trăia o faţă frumoasă cum nu se mai văzuse. Şi nu doar frumoasă la trup era această, ea era şi bună la suflet şi harnică foc. Numele ei era Brânduşa şi era slujnică la palat. În apropierea palatului era o pădure întinsă unde ori de câte ori avea puţin timp liber faţă se plimbă. Inimioasa, ea salva animalele prinse în capcanele vânătorilor şi le îngrijea până se făceau bine.

 O mare bucurie îi cuprinde inima de fiecare dată când reuşea să mai salveze câte o biata vietate: căprioară, iepuraş sau bursuc. Într-o primăvară, mergând ea prin pădure, fermecată de frumuseţea naturii renăscute s-a rătăcit. Oricât s-a străduit ea să găsească drumul înapoi spre casă, nu a reuşit. Întunericul s-a lăsat şi ea era din ce în ce mai înspăimântată de zgomotul pădurii. Mergând în neştire la un moment dat ea a căzut într-o prăpastie adâncă. Aici au găsit-o dimineaţă, animalele cărora faţă le salvaze viaţă.    
   Din păcate, Brânduşa murise, şi oricât au încercat ele să o readucă la viaţă, nu au reuşit. Necăjiţi, plângeau toţi de milă blândei fete. Şi fiecare lacrimă care cădea din ochii lor se transformă într-o floare frumoasă, fină şi graţioasă că şi faţă cea bună. Iar culoarea florii avea culoarea ochilor frumoşi ai fetei. Aşa se face că, în fiecare primăvară, când căprioarele, iepuraşii, bursucii sau alte vietăţi încep să umble prin păduri, îşi amintesc de faţă cea miloasă şi plâng încă după ea. Lacrimile lor se transformă în brânduşe care împânzesc pădurile şi văile luminoase. 

LIMBAJUL BRÂNDUŞEI
  Brânduşa este o floare care simbolizează sentimente puternice şi devotament, legături strânse atât de dragoste, cât şi de prietenie. Femeia căreia îi plac Brânduşele este o femeia puternică, devotată, care pune pasiune în tot ceea ce face.
 




Un început de săptămână cât mai plăcut vă doresc!

Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impartasesti cu noi  inscrie articolul la   "Bună Dimineata Soare"!



4 comentarii:

  1. Minunata aceasta legenda, ca de altfel tot ce este legat de gingasia florilor. Primavara are un loc special in sufletul nostru :)
    O saptamana minunata, cu soare si flori iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce lgenda frumoasa, are gingasia acestei flori...

    RăspundețiȘtergere
  3. nu cred ca exista cineva care sa nu iubeasca aceste minunate flori! :)

    o saptamana buna si usoara sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoase brandusele ,nu stiam ca au si legende!
    O saptamana usoara!

    RăspundețiȘtergere