"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

16 feb. 2014

ღ Bună dimineata soare ღ

„Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta.”

Mark Twain



 Panseluţa in legende


 
Potrivit unei legende germane , panseluţa era înzestrată pe vremuri cu un parfum minunat, extrem de puternic.Oamenii care veneau din ţinuturi îndepărtate doar pentru a o miroşi au călcat în picioare iarba din preajma panseluţelor.Floarea s-a rugat atunci Domnului , cerându-i ajutor pentru vitele aflate în pericol de a rămâne fără hrană.Dumnezeu a ascultat ruga şi a făcut un compromis : i-a luat panseluţei parfumul ademenitor (pentru a proteja animalele care aveau nevoie de iarbă) , dar a înzestrat-o cu o mare frumuseţe .

   Î
ntr-o altă legendă , se spune că panseluţa era iniţial albă , dar a devenit de un violet strălucitor atunci când a fost străpunsă de o săgeata a lui Cupidon.

   În Scandinavia , Germania şi Scoţia , panseluţa era numită "floarea mamei vitrege".Copiii ascultau poveştile despre egoistele mame vitrege ale unui narator care rupea pe rând câte o parte a florii , corespunzătoare aspectului povestit.

   Panseluţa este asociată cu Sfântul Valentin , fiind una din florile preferate de îndrăgostiţi pentru a le dărui persoanei iubite.Conform unei tradiţii magice , panseluţele nu trebuie să fie culese atunci când sunt acoperite de rouă , pentru că acest lucru ar putea provoca moartea celui iubit , lacrimile vărsate pentru acesta până la următoarea luna plină fiind tot atât de multe precum picăturile de rouă de pe floare.
   Conform unei alte superstiţii , se spune că , dacă priveşti cu atenţie , poţi desluşi faţă iubitului/iubitei într-o floare de panseluţa.


   Numele panseluţei , provenit din cuvântul francez "pensee" (gând) , însemna în limbajul floral victorian "gând romantic".
Panseluţa era unul din ingredintele principale ale unei poţiuni de dragoste celtice.Folosită şi în scopuri medicinale , se credea că această floare are , datorită formei de inima ale petalelor ei , puterea de a lecui o inima franţa din cauza iubirii.

     În Anglia , panseluţa avea numeroase denumiri asociate mai ales cu dragostea : "heartsease" (alinarea / uşurinţa inimii) , "herb trinity" (trinitatea florală) , "call-me-to-you" (cheamă-mă la tine) , "three-faces-în -one-hood" (trei fete într-o singură glugă) , "cuddle-me" (alintă-mă / îmbrăţişează-mă), "love-în-idleness " (dragoste în lenevie).


▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬★ღ ✰★ღ ✰★ღ ✰▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬





Un început de săptămână cât mai plăcut vă doresc!

 
Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impartasesti cu noi  inscrie articolul la   "Bună Dimineata Soare"!


(Linkup closed)



5 comentarii:

  1. Bună dimineața,IULISA!
    Frumos articolul despre panseluțe!
    Mulțumesc pentru partajare,nu știeam atât de multe legende despre
    aceste gingașe flori!Sunt preferatele mele!
    Îți doresc o săptămână căt mai frumoasă și plină de reușite!
    Pup și îmbrățișez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna dimineata! Si la mine astazi staluceste soarele pe cer, se pare ca vine primavara :) ieri am fotografiat panselute - de seara am sa na inscriu si eu, aici.
    O saptamana minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase legende are si panseluta! :)
    Aceasta floare imi aminteste de primii ani cand ne-am mutat la bloc si mama a plantat in jardiniere multe panselute! Era superb! :)
    Iti doresc o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiam ca panseluta este asociata cu Sf. Valentin! Fiecare lucru pe lumea asta are o legenda.Sa ai o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Aici la tine am citit multe legende frumoase.Panselutele sunt florile preferate ale Theei.Mie imi plac ca sunt foarte primavaratice.Am uitat sa ma inscriu,dar ...niciodata nu e prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere