"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

2 feb. 2014

ღ Bună dimineata soare ღ

„Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta.”

Mark Twain



 Căpşuna în legende 


 
O veche legendă Cherokee ne povesteşte cum căpşuna a devenit simbol al armoniei în cuplu.   La începuturile Lumii, când a fost creat primul bărbat şi prima femeie. Împreună, ei şi-au construit un cămin la marginea unei păduri unde au trăit fericiţi împreună. Însă, la fel cum se întâmplă în orice cuplu, curând au început să se certe...
   Într-un final,femeia s-a supărat atât de tare încât i-a spus  bărbatului că va pleca şi nu se va mai întoarce niciodată. În acel moment, lui nici măcar nu-i păsa şi nu putea să conştientizeze consecinţele...
   Femeia şi-a făcut drum prin pădure fără să se uite înapoi...Pe măsură ce se insera, bărbatul începu să se îngrijoreze şi porni  după femeie .    Coborând de pe cer, Soarele s-a uitat la el cu milă şi l-a întrebat dacă încă mai este supărat din cauza neînţelegerilor pe care le-a avut cu soţia sa. Fără să ezite vreun pic, bărbatul răspunse "nu". Observându-i sinceritatea şi părerea de rău, Soarele a decis să îl ajute să-şi recupereze pe femeia      Plimbându-se pe cer, Soarele zări femeia mergând agale pe o cărare. Pentru a o face să se oprească, a făcut ca în iarbă, la picioarele ei, să răsară mure delicioase.Dar supărată femeia şi-a văzut de drum.

   Văzând că nu poate să o oprească din drum pe femeie, Soarele i-a scos acesteia în cale o plantă pe care nu o mai văzuse niciodată...
   Un parfum deosebit, o îmbia acum .Coborând privirea  zări frunze mari şi verzi, flori albe maiestoase şi nişte fructe roşii cărnoase. Încântată femeia s-a oprit şi gustă din acel fruct misterios.
   Niciodată nu mai mâncase ceva atât de bun, dulce şi parfumat.

   În timp ce mânca căpşuna ,căci despre ea este vorba ,gândul îi zbura  spre  bărbatul iubit ,ar fi vrut să împartă cu el deliciosul fruct ,furia ce o cuprinsese după ceartă  dispăru subit.  Astfel, o cuprinse dorul  să se întoarcă acasă.
    Adună cu grijă  mai multe căpşuni întîlnite în cale şi porni înapoi la persoană iubita. La jumătatea drumului s-a întâlnit cu soţul ei. Au împărţit fructele bucurându-se de gustul căpşunelor şi de reintlnirea lor, ţinându-se de mâna, s-au întors la casă lor împăcaţi şi fericiţi.
    Cuvântul Cherokee pentru căpşună este ANI. Ţinuturile vechiului trib Amerindian erau recunoscute pentru abundenţă lor de căpşuni şi alte fructe sălbatice.

   Chiar şi astăzi, urmaşii tribului Amerindian Cherokee păstrează o căpşună la loc de cinste în casă lor. Aceasta le reaminteşte constant să nu se certe,capşuna fiind un simbol al armoniei în cuplu.
Să le urmăm exemplul!




Căpşuna a fost asociată încă din antichitate cu dragostea şi a reprezentat unul din simbolurile favorite ale zeiţei Venus . Potrivit unei legende române , atunci când Adonis a murit , zeita frumuseţii l-a plâns cuprinsă de o tristeţe adâncă , iar lacrimile i-au alunecat de pe obraji transformându-se la atingerea cu pământul în căpşuni, fructele în formă de inima.De aici , a provenit , poate , în imperiul român tradiţia că tinerii căsătoriţi să fie ospătaţi cu căpşuni.De asemeni , romanii preţuiau aceste fructe pentru capacităţile lor terapeutice , ele fiind considerate remedii puternice pentru aproape orice ,
   În Evul Mediu , căpşunile pictate în altarele sau pe stâlpii bisericilor simbolizau virtutea creştină.

  Florile de căpşuni sunt favoritele fluturilor.
  Belgia are un muzeu dedicat în exclusivitate căpşunilor.
  În vrăjitorie , aceste fructe sunt folosite în incantaţii magice , poţiuni de dragoste sau afrodisiace.        

  Frunzele căpşunilor sunt utilizate drept amulete ale norocului.
   În multe culturi ale lumii căpşunile sunt înzestrate cu darul unui eficient afrodisiac.


 
Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impartasesti cu noi  inscrie articolul la   "Bună Dimineata Soare"!
Articolul participă si la PINK MONDAYS initiat de karma police
,


8 comentarii:

  1. Vai, vai ce-mi faci tu mie,, capsuni!
    Acum chiar ca nu mai pot dormii!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. ooooo, ce pofta mi-e acum de capsuni! :)
    o saptamâna frumoasa!
    PS: articolul meu este programat pentru ora 9. Nu stiu însa daca voi reusi sa ma înscriu... O sa revin pe seara :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce iti e si cu capsunile astea au si ele o legenda!
    O alegere plina de informatii utile!
    Sa ai o saptamana frumoasa si linistita!

    RăspundețiȘtergere
  4. Informatii noi! :) Delicioase aceste fructe! Ar fi fost chiar pacat sa nu aiba o legenda a lor! Si tocmai in folclorul pieilor rosii o aflu! :)
    Ma amuza, cumva, ca simbolizau... virtutea crestina, avand in vedere si... simbolistica lor... erotica. :) Dar fiind simbol al intelegerii in cuplu... :)
    Saptamana minunat sa o petreci!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta prima poveste, pana la urma capsunile sunt adorate de multa lume, si din cate stiam eu au si efect afrodisiac:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună IULISA!
    Foarte interesant articolul tău!
    Căpșunele sunt preferatele mele,deja mi-ai făcut poftă!
    O săptămână ușoară îți doresc draga mea!
    Îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoase legende pentru aceste fructe minunate! Dintre toate bnătăţile pământului, căpşunile mi se par cele mai delicioase.Abia aştept primăvara cu căpşuni adevărate. Cele care se găsesc acum prin marketuri nu au nicio aromă.
    O săptămână frumoasă, dragă Iulisa! :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Abia aștept să mai gust din căpșuni!:))

    RăspundețiȘtergere