"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

18 nov. 2013

ღ Buna dimineata soare ღ

ZEI, LEGENDE, ZODIAC  1
Mitologia celor 12 constelatii zodiacale

Despre constelatii







Cele 12 constelatii zodiacale erau cunoscute de sumerieni inca de acum cca. 6000 de ani ; ei au scris pe tablite in simboluri cuneiforme, tot ceea ce au aflat de la Anunaki, adica, in sumeriana, „cei care au venit din cer pe pamant” ( An=cer, na=catre, ki=pamant ). Grecii si egiptenii cunosteau 48 de constelatii, listate de matematicianul Ptolemeu, in secolul 2 al erei noastre, iar acestea cuprind si pe cele 12 cunoscute de sumerieni. Astazi, sunt cunoscute un numar de 88 de constelatii. Dar, sa ne intoarcem la cele 12 constelatii zodiacale si sa vedem de unde se crede ca poate veni numele lor. Este interesant de observat ca numele acestor constelatii zodiacale sunt strans legate de mitologia greaca si romana, multe dintre ele purtand numele unor zei sau unor elemente antropomorfice aparute in legendele Olympului. Printr-o suita de sugestii proprii gandirii simbolice, elementele sunt schimbate in animale, animalele in eroi, eroii in zei, planete sau constelatii.


Zeus - stapanul Universului


Pentru a intelege intamplarile care lamuresc originile numelui semnelor zodiacale, al constelatiilor respective, trebuie sa stim cate ceva despre mitologia greaca si romana. La inceput au fost Uranus ( cerul ) si sotia sa Geea ( pamantul ), carora li s-au nascut titanii. Pentru a nu-i fi uzurpata puterea de catre copiii sai, Uranus i-a inchis in fundul pamantului, in Tartar. Singurul copil al sau care l-a infruntat a fost Cronos, care si-a castrat tatal, pe Uranus ; acesta l-a blestemat sa aiba aceeasi soarta. Cand Cronos s-a casatorit cu sora sa - Rheea, a avut trei fii : Hades, Poseidon, Zeus si trei fiice : Hestia, Demetra si Hera. De teama ca va avea aceeasi soarta ca tatal sau, Cronos si-a inghitit copiii. Rheea, insarcinata cu Zeus si disperata, a hotarat sa se duca sa nasca pe ascuns in insula Creta, fiind insotita de bunica - Geea. In pestera Dikteo din insula, l-a nascut pe Zeus, apoi l-a dat in grija nimfelor Ida si Adrasteea, care l-au hranit cu laptele caprei Amaltheea si miere. Crescand, Zeus ii elibereaza pe fratii sai, se razboieste cu Cronos si, invingandu-l, ramane stapanul absolut al intregului Univers.

Ordine si... virilitate

Apoi, Zeus a facut ordine, impartind lumea, astfel : lui Hades i-a dat taramurile subpamantene, Poseidon a fost pus zeu peste ape, iar lui, Zeus si-a oprit Cerul. Surorilor le-a dat puteri, astfel : Hestiei i-a dat focul, Demetra a devenit zeita holdelor si livezilor, iar Hera... a devenit sotia legitima a lui Zeus. Dar practica incestului si nu numai, era lucru obisnuit in lumea zeilor, iar Zeus va avea multe legaturi amoroase, cu multe zeite sau muritoare si, chiar cu tineri ; din aceste legaturi i s-au nascut nenumarati fii si fiice. Cu prima sa sotie, Metis, Zeus a avut pe cel mai iubit copil al sau, zeita Athena. Cu Themis a avut mai multe fiice, numite Ore si Moire ; cu titanidele Leto si Mnemosyne a avut, cu prima - pe Afrodita, iar cu cea de a doua pe Artemis si Apollo, iar cu cealalta sora a sa - Demetra - pe Persephona. Indragostit de printesa Argosului, frumoasa Io si pentru a o apara de Hera, Zeus o preface in juninca, dar Hera trimite sa o urmareasca un taun monstruos. Io fuge si ajunsa la Nil, Zeus o preface din nou in om si-i face un fiu, pe Epaphus ; cateva generatii mai tarziu, descendentul ei Heracles-Hercule, il va elibera pe Prometeu, inlantuit pentru ca a dat oamenilor focul. Dar lucrurile nu s-au oprit aici ; Zeus avea obiceiul sa se preschimbe in animale pentru cuceririle sale amoroase si nu numai in animale ; astfel, preschimbat in flacara a invaluit-o pe Engina, fiica zeului-fluviu Asopos, a dus-o in locuri tainuite si i-a facut un fiu, pe Eac. S-a mai preschimbat in satir pentru a o cuceri pe Antiopa, careia i-a facut doi copii, pe Zetos si Amfion. Cand i-a placut de Calisto, o nimfa din cortegiul lui Artemis, Zeus a luat infatisarea lui Artemis. Afland inselaciunea, Artemis a prefacut-o pe Calisto in ursoaica si a strapuns-o cu o sageata. Inainte de a muri, ea a nascut un fecior, Arcas, care mai tarziu a intemeiat Arcadia. Pentru a-i nemuri frumusetea, Zeus a pus-o pe Calisto intre stele, numind constelatia sa Ursa Mare, iar cand fiul sau a murit, Zeus i-a implinit dorinta, schimbandu-l in constelatia Ursa Mica.



va urma





Un inceput de săptămână cât mai plăcut! 

 
Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini) cu aceasta tema si daca vrei să-l impartasesti cu noi  inscrie articolul la   "Buna Dimineata Soare"!
.

11 comentarii:

  1. Intotdeauna vii cu articole intresante la inceput de saptamana!
    Buna dimineata !

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol interesant despre mitologia greaca atat de fascinanta si care a creat atatia zei si atatea legende de nu le mai stim numarul. O zi cat mai frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legendele din mitologia greaca m-au fascinat de mic copil!
      Multumesc frumos si o seara placuta itti doresc!

      Ștergere
  3. Cine imparte, parte-si face! :) A stiut Zeus ce sa aleaga.
    Articolul este interesant si imi place; imi place mitologia, in general.
    Iti doresc o saptamana minunata! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulţumesc. Iulisa.
    O săptămână uşoară şi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-au placut mult Legendele Olimpului. Zeus mi s-a parut intotdeauna un fel de smecher, un escroc...si cam totul pentru cuceri femeile. ;)
    O saptamana buna sa ai, Iulisa! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. am citit de nenumarate ori legendele,le iubesc!

    RăspundețiȘtergere