"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

8 sept. 2013

Buna dimineata soare

.
Pentru un inceput de săptămâna cât mai plăcut!

Fiecare floare te îmbie cu frumuseţea şi mirosul ei, dar puţini ştiu legendele şi poveştile lor pline de mister. 

LEGENDA MACULUI
Ce se poate compara, ca intensitate a culorii cu această floare plină de semnificaţie optimistă??


 Datorita virtutilor terapeutice remarcabile ale opiului originea macului era pusa pe seama divinitatii si exista o multime de legende care ne invata despre aparitia acestei plante care poate fi intalnita avand nu doar flori rosii ci si albe, roz, violet, albastru sau gri.Cam toate popoarele au legende despre aparitia macului in lume.



 O legendă :
 Spune despre mac spune că o vrăjitoare rea,transformă o femeie într-un frumos  mac rosu.
  Din acea zi, femeia a trăit în câmp cu ceilalţi maci , avand  permisiunea să-şi viziteze familia numai în timpul nopţii. 
   Intr-o noapte, femeia i-a spus soţului sau că dacă va culege floarea de mac a doua zi,  vraja se va rupe. 




Dimineaţă bărbatul plecă la câmp ,aici  văzu  sute de maci ce arătau identic .Privi  fiecare mac în parte, bărbatul ghici usor care dintre flori este soţia sa.         
  Macul respectiv era singura floare ce nu avea stropi din roua dimineţii.    Cules macul, vraja se dezlegă şi  fericiţi trăi  multi ani după aceasta intamplare.



  O altă legendă spune:

  Odată, demult, o mamă văduvă şi sărmană, avea  un odor de fecior, la care se uita ca la lumina ochilor. Că era bun şi cuminte şi ascultător
Într-o zi, neavând  femeia de niciunele , a scos un ştergar ales pe margine şi dandui-l împăturit frumos băiatului, îl trimise  în alt sat, la un neam , ca să-i dea pe el un căuş de mălai şi un bot de brânză. Da casă femeii  era la marginea satului şi ca să treci în celălalt sat, trebuia să tai o pădure întunecoasă,o câmpie  şi-o vale, pustie .
  Puse  pe copil să se închine să zică un ”Doamne ajută” şi-l porni la drum.
  Pornise băiatul cam pe când era soarele la două suliţi pe cer şi de-acum,  sta să-insereze şi bietul copil nu mai venea.




 Şi când văzu ea că asfinteste soarele ,porni să afle de urma fecioru-său.
  Merse ea mai întâi mai domol, trecu pădurea şi ieşi pe câmpie. Din vreme în vreme, îşi striga feciorul pe nume, doar, doar i-o răspunde, dar pădurea era pustie.
  O cuprinse atunci frica şi o luă la fugă peste câmpul plin de mărăcini şi unde punea piciorul, tot în mărăcini îl scotea plin de sânge. Dar ea pas să simtă ceva, căci  gândul  ei era la copilu-i rătăcit ori, doamne fereşte, mâncat de fiarele sălbatice din pădure.

Şi alerga  într-un suflet şi la tot pasul picura sângele din tălpile-i împunse de spini şi unde cădea picătura de sânge, răsărea o floare mare şi roşie, de  se umplu câmpia toată de asemenea flori.
Strigandi-şi copilul: ”Ionică, Ionică”, numai ce auzi de dincolo de deal, un glas slab 




 venit ca de la mare depărtare, care îngâna: ”mamă, mamă”.Femeia alergă nerăbdătoare şi într-o clipă ajunse lângă copil, unde căzu grămadă.După ce-şi mai veni în fire, îşi luă feciorul în braţe şi porni cu el înapoi acasă.    Dar când să treacă peste câmpie, ce să vezi? Numai flori roşii,  cât vedeai cu ochii.
De atunci se zice că s-ar fi ivit macii pe pământ.



 Se mai spune despre mac:


 Încă din vremurile stravechi macul a fost consacrat lui Ceres, zeiţei fertilităţii şi agriculturii. 



   
Statuiele o reprezentau pe Ceres cu un mac în mână. 
  El era un atribut permanent şi al Iunonei, zeiţei fertilităţii şi căsătoriei.La unele popoare dăinueste credinţa; ca mireasa să nu rămână sterilă trebuie să-i presori în papuci seminţe de mac. 
  În Ucraina de această floare sunt legate mai multe obiceiuri şi sărbători.   



 La ceremoniile de nuntă vorniceii neapărat trebuie să poarte la cheutoare un mac roşu, iar druştele se împodobesc cu maci şi romaniţe.








 

 În timpul războaielor lui Napoleon s-au observat flori misterioase care înfloreau lângă mormintele proaspete ale soldaţilor răpuşi de război.Acele flori, macii,  erau roşii că sângele.
Se spune că macii roşii s-au născut din sângele vărsat de eroi în războaie

.





Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini) cu aceasta tema si daca vrei să-l impartasesti cu noi  inscrie articolul la   "Buna Dimineata Soare"!




9 comentarii:

  1. pai azi e duminica......:) s-a schimbat ziua?

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar de-am venit aproape de ora pranzului, undeva, in lume, e dimineata! Asa ca, Buna dimineata Soare! :)
    Despre cate legende sunt despre maci am aflat de curand - in sensul de vreo 2 ani (max) in urma. Vazand cam prin toate campurile de grau risipite din loc in loc aceste plante ma gandeam ca nu-s cine stie ce. Apoi, am vazut un camp intreg de maci, undeva spre sudul tarii...Atunci le-am vazut de aproape. Campul era super! Eram copil, si il vedeam doar "super"! :)
    Sunt faine "colectiile de legende". Inca mai colectionez! :)
    Ziua minunata sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună IULISA!
    Superb articolul și pozele sunt splendide!
    O săptămână frumoasă îți doresc draga mea!
    Cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună dimineața IULISA!
    Îmi place melodia tare mult, foarte mult! Muzica simfonică este mai atrăgătoare decât cea ușoară... Are o altă frumusețe!:)
    Te pup!
    Să știi că macii sunt niște flori frumoase, pe care le-am admirat de când eram micuță!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesante legendele macilor :)
    Fotografiile imi amintesc de frumusetea lor. Si de faptul ca nu am mai vazut maci de mult timp...

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesante legendele cu maci, nu le stiam! O saptamana cat mai linistita sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  7. ii iubesc :)..dovada? http://krmenslife.blogspot.ro/2011/06/indragosteala.html

    RăspundețiȘtergere