"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

25 mar. 2012

Life in Pictures

Ideea a plecat de la Costin
 Lacul de creta si Muntii Macinului -Dobrogea

 Putini sunt cei care, in drumul lor spre mare, fac dreapta din centrul Murfatlarului pentru a vedea – macar 5 minute – un loc dintr-o alta lume.

 Doua dintre atractiile mai putin vizitate ale Dobrogei se afla pe o axa care porneste de la sud de Murfatlar, din lacul de creta, si se termina in nord, cu crestele sterpe ale Muntilor Macinului.


Locul asta poate fi gasit usor: cum treci de podul peste canalul Dunare-Marea Neagra, intr-o curba la dreapta (cu linie continua, atentie!), se face un drum de tara la stanga, care urca dealurile. Poti deja vedea in stanga ca este vorba de o cariera, aparent de piatra, in realitate de var si creta. Daca apuci pe acel drum, la vreo 200 de metri mai sus poti opri masina si apoi poti cobori pe picioarele proprii pentru a admira privelistea unei alte lumi: o lume de creta, aparent neprielnica oricarei forme de viata si in care s-ar putea filma cu succes o scena de Star Wars.


 Lacul de pe fundul carierei iti arata totusi ca esti pe Pamant, iar daca ramai acolo mai mult de 10 minute incepi sa vezi ca zona totusi misuna de viata, tot felul de gaze, soparle si alte vietati minuscule croindu-si drum prin desertul alb incins de soare. Memorabil.

 Muntii Macinului
Daca o apuci spre Nord, pe unul dintre traseele dobrogene ,(drumul spre Nazarcea e reparat!), ajungi in comuna Horia, iar de aici incepe un cu totul alt peisaj dobrogean. Muntii Macinului incep sa se inalte tot mai semet de-a dreapta, culmile lor fiind mult mai spectaculoase decat te-ar lasa sa banuiesti inaltimile relativ mici la care se inalta.

 In jos vei vedea cariera de piatra, iar de jur imprejur ai vedere pana hat, departe, spre Braila si toata zona de centru-nord a Dobrogei. Iarasi, niste munti cu un peisaj complet diferit de ce vezi in restul tarii: sterpi, uscati, bolovanosi si numai potriviti pentru o zi cu iz de desert marocan.



E un traseu de o zi care se poate incheia cu succes la Tulcea. Din Tulcea, evident, incepe Delta.

sursa:Explorio

18 comentarii:

  1. Eu n-am știut nimic din toate astea :(!
    Să-mi fie rușine
    Îți mulțumesc Iulisa, pentru că mi-ai deschis ochii!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. cata dreptate ai! am fost la mare de multe ori dar prin aceste locuri superbe nu am ajuns! multumesc...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună IULISA!
    Interesant articolul,nu am știut
    că avem așa ceva!
    Duminică minunată îți doresc!
    Te pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. In vara aceasta, mi-am propus sa merg intr-o excursie prin Dobrogea! Acum ca am citit postarea ta- siguuur o vizitez!...

    RăspundețiȘtergere
  5. nu stiam de existenta acelui lac...ma bucur mult ca am aflat acum...
    excelenta postarea ta Iulisa iar ultima fotografie este de o salbatica frumusete...

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc ! O zi minunata ! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  7. superbe fotografii!Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  8. În sfârşit, nu sunt singurul îmbătat de aerul dobrogean!
    Eu spun de 1000 de ani că Dobrogea este necunoscută, se stie mai mult despre Marte sau OzN-uri decât despre acest teritoriu...
    Dobrogea este un mini-continent, continent-bonsai, zic eu, are muntii proprii (îi vedeţi mai sus), are mare proprie (lacul Razelm), are fluvii proprii, râurile Taiţa si Taliţa si are climă proprie, diferită de restul... ţării!
    Priviţi înca odată Munţii Măcinului, deşi au 300 de metri altitudine AU VEGETAŢIE ETAJATĂ! Fenomenul se repetă, mai accentuat, în dealurile Beştepe, deşi sunt muuult mai mărunte, au aceleaşi caracteristici! Dacă veţi campa in preajma lor, o să vedeţi cum seara şi dimineaţa "norii" (pâcle de ceaţă) le acoperă crestele, creind perfect iluzia alpină!
    Nu uitaţi arheologia, la fel de bogată ca si zona dacică, sau religia, "triunghiul mănăstirilor dobrogene" (Cocoş, Celic-dere şi Saon) fiind o "bucovină-bonsai"!
    Despre Deltă vă dau un singur reper, Ghiolul Pietrei, unde se poate ajunge cu maşina, unicul ghiol din deltă care nu primeşte apă din Dunare ci SE VARSĂ în fluviu, având izvoare proprii, pe fundul lacului şi pe mal, izvoare cu apş potabilă!
    Nu rataţi Dobrogea, o minune turistică!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumos ! NU am stiut de acest loc si iti multumesc ca ai povestit de el pentru ca il voi lua in considerare pentru o plimbare pana acolo. O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Deci trebuie sa calc legea! Dar daca trec înainte pe la Murfatlar îmi fac cueaj!! Trebuie sa ajung si aici, acum patru ani, venind din Delta, am mai fost la un loc salbatic si parca de pe alta lume...

    RăspundețiȘtergere
  11. Si pe mine m-au vrajit peisajele din Dobrogea. E, intr-adevar, o alta lume.
    Foarte frumos articolul.

    RăspundețiȘtergere
  12. Interesant articolul:-? mi'ai completat putin cultura generala:d

    RăspundețiȘtergere
  13. da, dobrogea de nord este o zona deosebit de frumoasa si interesanta din multe puncte de vedere;nu degeaba aici se gasesc 35 de arii protejate. insa cum ne este specific noua, romanilor, nu stim sa punem nimic in valoare.pacat!

    RăspundețiȘtergere