"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

16 dec. 2011

Spiritul Craciunului

Ce inseamna Sarbatorile de iarna pentru tine ?
Cum  faci ca sa-ti aduca bucurie in suflet?



La ce te gandesti  mai intai,cand auzi de sarbatorile de iarna?   La cantecele colindatorilor,  la mirosul de portocale si cozonac, sau la cozile interminabile de cosuri de la supermarket? Ce este si ce ar trebui sa fie, de fapt, spiritul Craciunului?
  Unii zic ca doar componenta spirituala a sarbatorii conteaza, altii se bucura de cadouri. In orice caz, ar trebui sa fie un motiv de bucurie. Povestea o stii, ti-a fost repetata in fiecare an, inca din copilarie. Acum doua mii si ceva de ani s-a nascut fiul lui Dumnezeu, Iisus. Detaliile povestii- ingerii vestitori, mama virgina, conditiile vitrege in care s-a nascut copilul – creeaza atmosfera cu care ne-am obisnuit atat de mult, incat nu ne mai impresioneaza . Ce s-a intamplat? Cum sa facem sa retraim magia acestor zile?
  Mai mult ca orice, colindele te pot ajuta sa simti bucuria Craciunului si semnificatia acestei mari sarbatori crestine





  Din pacate insa, in zilele noastre, colindatorii canta ca sa stranga bani, comerciantii de cadouri, de asemenea. „Scoala, gazda, nu dormi!” s-a transformat tot mai mult in „Ne dati ori nu ne dati?” si majoritatea oamenilor pierd ocazia de a intelege ce inseamna ceea ce fac.
  Si pe vremea bunicii, inainte de Craciun se faceau pregatiri intense. Incepand cu postul religios si pana la dereticarea intregii case, nimeni nu ramanea indiferent la apropierea Sarbatorii. Dupa cum oricine poate sa-si dea seama, toate acestea au in centru ideea de purificare. Interior – prin post, si exterior – prin curatenia in casa.
  Daca suntem constienti de semnificatia gesturilor pe care le facem de Sarbatori, avem mai multe sanse sa intram in ceea ce se numeste „spiritul” Craciunului Ce avem de facut? Sa intelegem la ce foloseste evenimentul si sa incercam ca, prin tot ceea ce facem, sa devenim mai buni.
  Fii generos!
Sa facem cadouri persoanelor dragi pentru a le aduce bucurie– generozitatea ne va face sa intram mai usor in atmosfera festiva
   Cat despre nesfarsitele cumparaturi, ideal ar fi sa reusim sa planificam din timp toate etapele si sa  delegam cate un membru al familiei pentru fiecare actiune. Explica-le si simbolistica– vom intra astfel intr-o stare de armonie cu universul, care va face ca toate pregatirile sa decurga fara incidente neplacute.
  Cu totii avem nevoie de magie, vis si fantezie, si de aceea Mos Craciun este si va ramane intotdeauna pentru toti un simbol al puritatii, reinoirii, sarbatorii, voiosiei si generozitatii.

14 comentarii:

  1. Aşa e, ai dreptate, spiritul Crăciunului ar trebui să fie bunătatea, revederea familiei şi gândurile frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este cu siguranta un motiv de bucurie! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum toti te inabusa cu reclame, cozi in disperare peste tot. Nu poti umple cu lucruri o viata goala. Bucuria nu trebuie sa vina dand banii pe nimicuri. Bine ca am prins si alte vremuri in care sarbatorile chiar insemnau ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cele mai frumoase sărbători erau când noi eram copii , atunci chiar ştiam să ne distrăm , cu timpul însă au apărut grijile , problemele iar splendoarea sărbătorilor a mai pălit dar dacă ştii să fii indiferent la cele zilnice în sensul detaşării , doar aşa le vei simţi în sensul bun. Altfel înseamnă griji în plus , aglomeraţie , nebuneală , cheltuială .

    Zi frumoasă !

    RăspundețiȘtergere
  5. @Max Peter
    Sincera să fiu, în ultimii ani, Crăciunul n-a mai fost la fel. Totul se schimbă, spiritul Crăciunului dispare…

    RăspundețiȘtergere
  6. @Diverse
    Când noi eram copii , atunci am trait cele mai frumoase sărbători.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cea mai frumoasa perioada a anului:X

    RăspundețiȘtergere
  8. :)
    Ce-nseamna sarbatorile de iarna, pentru mine?
    retrairea basmului, perioada cand redevin copil.
    Cum fac sa-mi aduc bucurie in suflet?
    pai nici nu trebuie sa fac ceva anume, doar simt.
    Odata ce se apropie craciunul, ma invadeaza ionel teodoreanu, mirosul de cozonaci, lemnele trosnind in foc, mirosul de portocala, scortisoara... povestile spuse de mama, bunatatile cu care ne rasfata...
    Sarbatorile de iarna sunt basmul pe care-l pot trai in realitate.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  9. @Robert Nicolaescu
    Si totusi există motive pentru care ar trebui să ne bucurăm, iar unul dintre ele este tocmai acest dar Craciunul sa ne păstrăm datinile, sa mai credem in ceva frumos si nu ne lasam invinsi de rautate.
    O săptămână plină de colinde îţi doresc.

    RăspundețiȘtergere
  10. @SoriN
    Craciunul este sarbatoarea cea mai iubita si perioada mea preferata din an!
    Mi-e dor sa iau parte macar o data la toate traditiile stravechi si sa ies putin din Craciunul Cotidian de supermarket , care sincer ma intristeaza!
    Craciunul pentru mine era bucurie, colinde, miros de cozonaci calzi facuti in casa nu cumparati,colinde ,zapadaaaaaa , bradul plin de luminite colorate , si multe altele, binenteles toate alaturi de cei dragi.
    O seara frumoasa si tie!

    RăspundețiȘtergere
  11. @C.L.M.
    Asa este despre Craciun se spune ca este cea mai frumoasa sarbatoare a anului, indiferent de locul in care petreci.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Dumitru
    Multumesc de vizita!
    Un Craciun minunat, cu gânduri bune si colinde frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Dumitru
    Multumesc de vizita!
    Un Craciun minunat, cu gânduri bune si colinde frumoase.

    RăspundețiȘtergere