"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

3 nov. 2011

Cele 10 fete ale unei femei

Psihologie Ro




    Personalitatea unei femei este mult mai complexa decit se crede. Orice femeie reprezinta un cumul de tendinte comportamentale distincte, unele dintre ele fiind mai puternice, dominindu-le pe celelalte. Paul Zeal, specialist in psihologie comportamentala spune ca: "Fiecare femeie are o latura dominanta a personalitatii sale, care nu le exclude pe celelalte, ci doar le plaseaza intr-un plan secundar. In personalitatea unei femei exista zece tendinte diferite, fiecare dintre acestea facindu-si simtita prezenta, intr-o anumita situatie".

Eterna mama
   Este cea mai puternica latura a unei femei, chiar daca, biologic inca nu a devenit. Are in permanenta un instinct de protectie fata de cei din jur, uneori devenind insistenta.

Sefa
    Ii place sa conduca, sa controleze tot ce o inconjoara. Chiar daca voalate, cererile si afirmatiile ei devin ordine ce nu trebuie discutate. Majoritatea frazelor ei suna cam asa: "Ar trebui sa...", "Ar fi bine..." sau "Nu cred ca este bine...". Pare amabila si sugereaza ca sfaturile ei sint in folosul celorlalti dar, de fapt, binele personal conteaza.

Femeia de cariera
   Organizata, rece si, daca nu este, poate sa para usor aroganta. Este capabila sa-si stapineasca emotiile si o puteti recunoaste dupa privirea dura, atitudinea de superioritate si siguranta de sine. Daca intr-un dialog va vorbeste despre sarcinile de serviciu, ar fi bine sa nu o intreruperti pentru a evita sa o enervati.

Romantica
Parca ar fi desprinsa dintr-un roman de epoca, vesnic in cautarea cavalerului care sa-i schimbe viata si sa-i ofere protectia dorita. Are privirea visatoare, este fidela filmelor si serialelor de dragoste. Aviz barbatilor: daca vreti sa fie a dvs, cumparati-i flori, spuneti-i cit de mult o iubiti si nu uitati de aniversarile familiei.

"Copila"
In orice femeie matura "traieste" nostalgia copilariei, citeodata manifestindu-se printr-o tendinta infantila, nu neaparat suparatoare. Cind si cind, iese la suprafata fetita neastimparata, capricioasa, rautacioasa, obraznica sau vesela si exuberanta.

Gospodina
   Mereu preocupata de camin, de gasirea unor noi accesorii casnice sau de retete culinare. Isi doreste o ambianta familiala, calda, protectoare pentru a-si putea construi propriile fantezii, universul. In majoritatea cazurilor nu depaseste spatiul casnic, fiind cea mai buna sotie pentru barbatul care nu-si doreste alaturi o femeie sofisticata.

Petrecareata
   Dupa parerea femeilor de tip "casnic-matern", acestea se poarta revoltator. Adora petrecerile, vorbeste tare si nu sfieste sa-si toarne un pahar cu vin. Insa nimeni nu se gindeste ca atitudinea ei tradeaza un complex de inferioritate sau o timiditate excesiva. In cazul in care vreti sa o ajutati, sa o aduceti la realitate, pentru moment puteti sa-i adoptati stilul, parind ca va amuzati teribil, apoi sugerati-i, discret, ca este timpul sa mergeti acasa.

"Inima de gheata"
   Numai cu o privire poate "ingheta" un barbat. Daca relatia prezenta nu o satisface, renunta la partener fara nici o urma de remuscare, regret. In viziunea ei, efuziunile, manifestarile sentimentale inseamna doar o pierdere de vreme. Daca tacerea ei va nelinisteste, nu o intrebati ce s-a intimplat pentru ca nu veti primi vreun raspuns.

Femeia fatala
   Usor de recunosut dupa privirea insinuanta si mersul provocator, lasciv. Este dibace, stie sa scoata din minti orice barbat, fara prea mult efort. Si ii place! Pentru ea, limbajul gesturilor reprezinta..."lumea". Orice femeie poate juca acest rol cu conditia sa aiba incredere in feminintatea ei si sa fie constienta de ea. Sfat pentru barbati: daca v-a "ales", va puteti considera un fericit si nu trebuie sa scapati ocazia pentru ca nu veti regreta.

Irationala
    Este o stare care apare in special in cazul unui stres prelungit sau in urma unui soc emotional. Pentru o femeie, trecerea brusca de la o stare la alta nu este un fapt neobisnuit, in special daca este obosita sau preocupata de ceva anume. O puteti ajuta evitind o cearta si asigurind-o de sentimentele dvs. Probabilitatea ca a doua zi sa-si revina complet este foarte mare.

Catalina Bogdan

16 comentarii:

  1. O sa dau articolul si barbatului meu sa-l citeasca. Neaparat!

    RăspundețiȘtergere
  2. @minoki: De ce esti asa de suparata pe el de vrei sa-l pedepsesti asa de rau ? Oare chiar crezi ca merita una ca asta ? Mai gandeste-te, ca, desi nu-l cunosc, am impresia ca a inceput sa mi se faca mila de el !

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă gândeam acum: să scriu..., să nu scriu... (legat de începutul de dialog între comentatori...) :))
    Cred că treaba aceasta depinde de persoană. Probabil că au fost făcute şi ceva analize statistice, dar natura comportamentală este câteodată mult diferită la un individ faţă de restul majorităţii.
    Mai mult ca sigur că orice femeie are câte ceva din trăsăturile descrise. Mai ales chestia cu şefa... Cred că îi dau şi eu textul doamnei mele să-l citească (sper că Rudolph nu are nimic împotrivă...) :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai e si femeia - ministru care vrea sa devina femeia - presedinte in Romania. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Very interesting, yes, women are much more complex. Men are more simple and primary.

    RăspundețiȘtergere
  6. Desi oarecum off-topic, deoarece inca se stiu mai putine lucruri despre sexualitatea feminina decat despre cea masculina, si este parerea mea ca a existat pana acum chiar un bias de discriminare in legatura cu cercetarile in acest domeniu, ma bucur ca pot sa dau un link catre niste studii recente destul de serioase care incearca sa studieze despre importanta orgasmului feminin: http://thechart.blogs.cnn.com/2011/10/13/are-female-orgasms-really-just-a-bonus/?iref=allsearch

    RăspundețiȘtergere
  7. @Max Peter: chiar daca te simti uneori anxios din cauza perceptiei tale ca sotia ta ar avea poate tendinte de a controla activitatile ce se petrec in cadrul relatiei voastre de cuplu, dupa parerea mea nu este chiar etic sa te comporti intr-un mod neprofesional oarecum sadic-reactiv fata de ea, decat daca esti sigur ca o cunosti indeajuns de bine ca sa estimezi cu un grad mare de probabilitate ca ea nu se va simti jignita, ci ca va aprecia invitatia ta la inversarea de roluri si-ti va propune in mod consecvential sa o legi cu o esarfa diseara de tablia de la pat si poate, chiar, daca esti cu adevarat norocos, sa te invite sa o si legi la ochi cu o alta esarfa.

    @restul: sorry, insa in ultima saptamana aici in Norvegia a existat un puternic avant in cadrul mass-mediei de a introduce in randul populatiei generale educatia mai larga a publicului despre beneficiile jocurilor sexuale de tip BDSM, si, vrand nevrand, ma gandesc si eu mai mult decat de obicei despre relatiile de tip sado-masochist intre oameni, de acasa, sau chiar de la serviciu.

    RăspundețiȘtergere
  8. P.S. Desi mie personal aceasta prezentare a personalitatii feminine din postul originar mi se pare incompetenta si caricaturizata, totusi, invitatia publica implicita la atentie mai sporita aspra topicului personalitatii feminine este una etica in sine.

    RăspundețiȘtergere
  9. As vrea sa aleg doar un animit tip de tendinta... dar asta ar insemna sa ii distrug farmecul femeii. Dar ma rog, asa suntem noi barbatii...

    RăspundețiȘtergere
  10. Da , m-am lămurit , bieţii de noi , bărbaţii .Adevărul este că multe din acestea şi-ar dori orice bărbat să regăseasca în femeia de lângă el ...eeeh !!

    RăspundețiȘtergere
  11. Totusi, pana si C. Jung nu a descris decat 4 animus-uri la femei (4 animae la barbati), plus o posibila umbra de fiecare. Nu cred ca este realist posibil ca o singura femeie, oricat de complexa ar fi personalitatea ei, ar putea in mod realist sa indeplineasca absolut toate pseudoarhetipurile de tip functional descrise in lista de mai sus. Cred ca si in cazurile mai rar fericite, vreo 2 tot o sa ramana pe dinafara, deoarece vin in contradictie cu altele, cf. listei de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  12. M-am uitat inca o data la lista, deoarece m-am simtit cam vinovat ca am numit-o "incompetenta" ieri, si doresc sa precizez acum ca nu e chiar asa, e doar semi-competenta, probabil din simpla ignoranta, care nu e din rea intentie, e corectabila, deci nu e asa de semnificativa, si NU trebuia sa-mi sara tandara asa de tare ieri din cauza ei, drept care imi cer din nou scuze.

    La prima vedere, pot sa spun precis ca "Sefa" nu este un arhetip, ci un mod/o maniera de a interactiona cu mediul care poate fi efectuat de mai multe din arhetipurile de mai sus, deci nu are ce cauta in lista de mai sus ca entitate separata.

    RăspundețiȘtergere
  13. "Irationala" reflecta o posibila stare patologica si NU este nici ea potrivit pusa in acea lista. Ma uit mai atent acum...mai toate, in afara de "copil", "mama", "seducatoare", "lucratoare" nu mi se par decat niste chestii mai superficiale, repet ff caricaturizate.

    RăspundețiȘtergere
  14. E posibil ca "irationala" sa reprezinte "umbra", dar nu sunt sigur. Ziceti-mi si mie ce parere aveti voi, ca eu zau ca NU ma pricep mai mult decat ce citesc din cand in cand de pe Internet, si, repet, a existat bias discrimninator de cercetare serioasa in legatura cu particularitatile functionale ale femeilor, (nu numai re. sexualitatea feminina despre care am pomenit mai sus, dar si in legatura cu fiziologia, diverse patologii ale ei care capata caracteristici diferite la femei vs. barbati...o groaza de lucruri despre care e adevarat ca nu se stie inca ff detaliat si foarte bine prea mult).

    RăspundețiȘtergere
  15. Inseamna ca eu sunt mic copil! Inca nu le-am descoperit pe toate!

    RăspundețiȘtergere
  16. Frumuseţea femeii stă în omenie şi onoare.

    RăspundețiȘtergere