"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

19 iun. 2011

inamicul nostru numărul unu ?



Se spune că timpul este inamicul nostru numărul unu indiferent că suntem bogaţi, săraci, din America sau Africa, creştini sau budişti, blonzi sau bruneţi, răi sau buni ş.a.m.d. Timpul ne afectează pe toţi – exceptând acei câţiva asiatici care au vârste de peste 120 de ani acum şi spun că au găsit “Cheia succesului
 Dar oare chiar este timpul un inamic pentru noi? Nu cumva suntem noi propriul nostru inamic? Timpul ne controlează pe noi, sau noi ne controlăm timpul? Tind să cred că noi controlăm timpul… căci altfel expresia “nu mai pierde vremea” nu mai are niciun sens.


Imaginează-ţi timpul ca un tren. Tu eşti mereu în tren. Niciodată nu eşti în afara lui (poate doar atunci când mori). Problema este că uneori stai în vagonul restaurant prea mult şi astfel ajungi să “pierzi vremea”.

 

Timpul este mereu acolo, cu tine, pentru tine, ca un sclav. El face orice-i zici tu pentru că de fapt el face ce faci tu. Problema nu este el, eşti tu, omul, cel ce stai în tren.

Seneca zice: “O parte din timp ne este răpită, alta ne este sustrasă, alta se scurge. Dar cea mai urâtă pierdere este aceea datorată neglijenţei. Şi dacă vrei să bagi de seamă vei vedea că cea mai mare parte a vieţii noastre o pierdem făcând ce nu trebuie, mare parte făcând nimic, întreaga viaţă făcând altceva decât aspirăm să facem
Eu am ajuns să cred ca atunci când cineva mă refuza cu scuza “n-am timp” de fapt pur şi simplu nu mă place şi nu vrea să stea în trenul timpului cu mine. Cum să spui că nu ai timp când o zi are 86400 de secunde?! Desigur că ai timp!

Ieşi din vagonul restaurant!

Dacă ai impresia că esti blocat în vagonul restaurant există câteva lucruri ce le poţi face.



În primul rând ar trebui să-ţi aminteşti cam cât de greu trece un minut. Sunt sigur că ai uitat valoarea unui minut. Ia chiar acum în faţă ta un ceas cu limbi şi priveşte secundarul cum împlineşte un minut. … … … Haide, chiar acum, fă chestia asta… … … … Nu ţi se pare că a trecut încet? Nu puteai să faci o mulţime de lucruri în acest minut? Sigur că puteai! Mai ai 1439 astfel de minute pe ziua de azi. Ce o să faci cu ele? O să le iroseşti?



În al doilea rând obişnuieşte-te să-ţi evaluezi ziua. În fiecare seară când ajungi în pat, după ce-ai închis cartea/televizorul şi ai stins lumina gândeşte-te 5 minute la ziua ce tocmai a trecut. Retrăieşte-o, vizualizeaz-o cu ochii închişi în ordine inversă. Începi cu seara şi mergi spre dimineaţă. Ce ai făcut azi? Ţi-ai făcut treaba? Ai făcut tot ce-ţi propusesei să faci? Ce nu ai făcut şi de ce? Ce “nu ai avut timp” să faci?



Pune-ţi întrebări, caută soluţii, caută ca ziua ce vine să fii mai eficient, caută să te entuziasmezi. :) Nu durează mai mult de 10 minute/seară.



Ai timp! Ai timp să faci orice! Ai timp mereu! Organizează-ţi timpul şi o să vezi că niciodată nu o să mai spui că nu mai ai timp.



Să nu mai zici niciodată “nu am timp”! Când simţi nevoia să spui cuiva acest lucru poţi spune: “Îmi fac eu timp şi de asta!”. :)

                                                      

21 de comentarii:

  1. Cam asa e cu timpul. Zboara si nici nu simti cand a trecut. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Expresia nu am timp ar trebui sa fie urmata de expresia pentru tine dar nimeni nu are curajul necesar sa le alature.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi;Ai dreptate, uneori timpul trece foarte repede.

    RăspundețiȘtergere
  4. Zodrac; nu inteleg de ce nu ar avea curaj sa le alature ,oricine isi poate da seama ca lipseste acea parte din propozitie

    RăspundețiȘtergere
  5. Sărut mâna Carmen !

    Acum depinde din ce unghi vezi problema timpului . Nu se poate afirma cu certitudine ca este inamicul nostru pentru ca daca in anumite cazuri este in altele ne ajuta si marele neajuns ramane faptul ca timpul nu se mai intoarce . El este prezenta activa ce ne precizeaza durata dar si hotarul existantei . Timpul este in toate si toate depind de el.

    Zi racoroasa pentru tine si o floricică aici !

    RăspundețiȘtergere
  6. SoriN;Timpul este o coordonată de maximă importanță în existența noastră, ce nu poate fi ignorată atunci când ne facem felurite planuri, mici și mari, pe termen scurt sau lung. Trecerea timpului este o certitudine și, drept urmare, știm că avem o limita în a viețui și, prin transpunere, pentru a ne efectua planurile
    Multumesc si doar gânduri bune pt tine

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte adevărat ce ai scris tu aici scumpo!
    Să ai o seară frumoasă ca sufletul tău!
    Te pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred că inamicii principali sunt prioritățile și organizarea.Timpul nu ne cruță,dar noi îl ajutăm foarte mult să fie necruțător cu noi.

    RăspundețiȘtergere
  9. ELENA; multumesc draga mea,Iti doresc de astăzi să ai un început de săptămână minunat, cu forțe proasepete și gânduri bune care să te însoțească toată săptămâna

    RăspundețiȘtergere
  10. se-cret;cred că noi controlăm timpul…prioritățile și organizarea.Noi suntem propriul nostru inamic

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut!
    Asi vrea sa imi modifici si mie numele site-ului meu in:

    Seven - 7i

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. :)
    ... si cand te gandesti ca unii dintre spiritualisti afirma cu emfaza ca "timpul nu exista"... in timp ce-i vezi imbatranind, alergand de la un workshop la altul...

    Uneori timpul ne devine "inamic" doar pentru ca noi nu am stiut sa-l folosim judicios, ca nu ne-am scris lista prioritatilor sau am crezut ca le vom putea face pe toate.

    RăspundețiȘtergere
  13. IULISA sărut mâna
    Un off topic
    http://cocutzamisca-casasigradina.blogspot.com/
    Vezi sfaturi pentru Lantana.Este un blog care îmi place foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  14. Cred ca totul depinde de cum te organizezi si "pentru ce anume" nu ai timp. Toti dintre noi pierdem timpul pe drum, dar fiecare il pierde pentru lucruri diferite. Trebuie sa stim sa ne facem niste prioritati.

    RăspundețiȘtergere
  15. Asa este, si eu cred ca noi controlam timpul. Imi place foarte mult asocierea vietii cu un tren. Si poate ca da, uneori pierdem prea mult timp in vagonul restaurant sau in cabina pentru somn... Dar uneori suntem obligati sa stam ore in sir in cabina de alimentare cu carbuni. Si nu avem ce face...

    RăspundețiȘtergere
  16. AndreiraduM

    Timpul capătă forme ciudate, câteodată curge lin ca un fluviu de câmpie, brusc devine ca o tornadă într-o zi aparent liniştită de vară. Atunci îl conştientizăm, devine obsedantă fiecare secundă pe care o preţuim ca pe un rău necesar.

    RăspundețiȘtergere
  17. irina;


    Se pare că lipsa lui ne motivează, nicidecum nu ne împiedică să realizăm ce ne propunem. Pentru oamenii şi lucrurile cu adevărat importante ne vom găsi întotdeauna loc în programul de zi cu zi, oricât de încărcat este.

    RăspundețiȘtergere
  18. Lillee

    Asta pentru simplul fapt că ne face plăcere, pentru că atunci două ore par două secunde, pentru că nu ne simţim vinovaţi că „am pierdut noţiunea timpului“.

    RăspundețiȘtergere
  19. Suntem intr-un fel prizonieri ai timpul, doar pentru ca nu ii putem oprii si nici nu-l putem grabi. Atat, in rest tine de noi sa ni-l facem cat mai placut.
    Din pacate in ultima vreme expresia "Nu am timp" a devenit un cliseu.

    RăspundețiȘtergere