"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

13 iun. 2011

15 iunie 2011 eclipsă de Lună vizibilă şi de pe teritoriul României


Pe 15 iunie 2011 are loc prima eclipsa de Luna a anului. Fenomenul va fi vizibil in totalitate de pe teritoriul Romaniei, fiind a doua eclipsa a anului (dupa eclipsa partiala din 4 ianuarie) si prima din cele doua eclipse totale de Luna vizibile din Romania. 




 Eclipsa este una dintre cele mai lungi eclipse totale de Luna vizibile din Romania pe parcursul secolului 21, durata totalitatii fiind de 1 ora si 40 de minute. Eclipsa mai este importanta si datorita faptului ca ultima eclipsa totala de Luna s-a putut observa din Romania cu 3 ani si jumatate in urma, pe 21 februarie 2008.



Eclipsa totala de Luna din 15 iunie 2011 va fi vizibila pe Glob din Europa, Africa, Asia Centrala si de Vest si Oceanul Indian.

Mai multe informatii desprea aceasta eclipsa in diagrama realizata de Fred Espenak (© NASA):
 O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mişcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Aceasta se întâmplă când Soarele, Pământul şi Luna sunt aliniate suficient de exact (eclipsă parţială). Întotdeauana “faza” Lunii la o eclipsă de Lună este cea de Lună Plină. Tipul şi durata ei depinde poziţia relativă şi poziţia de pe linia nodurilor. Cea mai recentă eclipsă de Lună a fost cea din noapte din 3 spre 4 martie 2007. Ultima a avut loc la 28 august 2007.
Eclipse de Lună au loc de cel puţin 2 ori pe an, atunci când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună. În timpul unei eclipse de Lună Luna este mereu în faza de Lună Plină.”




Luna isi va schimba culoarea de la alb, pana la maro inchis, trecand prin face portocalii, sangerii si chiar caramizii, spre incantarea celor ce se vor uita pe cer.
Astronomii au anuntat ca eclipsa va putea fi vazuta cu ochiul liber, nefiind necesari ochelari de protectie, insa pentru ca spectacolul sa fie complet, o vizita la Observatoarele Astronomice ar fi ideala. Spectacolul celest va fi garantat daca va fi vazut prin telescoape sau obiective speciale.

Eclipsa va putea fi vazuta de pe intreg Pamantul, mai putin teritoriul SUA.



  Eclipsa de Luna din 15 iunie 2011 debuteaza la ora 20.24, odata cu intrarea Lunii in penumbra Pamantului, contactul Lunii cu penumbra avand loc in zona estica a discului lunar. Fenomenul incepe in Romania in jurul orei 21.00 (20.50-21.10, in functie de locatie) la rasaritul Lunii. 

ursă poză science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2008/13feb_lunareclipse/


eclipsa la mare
 

Planetariul si Observatorul Astronomic din Galati

    Se găseşte la etajul doi al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi lângă Planetariu. Observatorul astronomic este cel mai mare şi mai modern observator public din România fiind primul observator public cu acoperiş tractabil din ţară. Dotarea Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi cuprinde o gamă largă de echipamente. Telescopul principal este un sistem Ritchey-Chretien cu diametrul oglinzii principale de 400 mm executat la comandă de către firma Astro Systeme Austria pus pe o montură ecuatorială de tip german ASA Direct Drive DDM 85 produsă de aceiaşi firmă. Pentru observaţii solare în H-alfa este utilizată o lunetă SolarMax cu diametrul obiectivului de 60 mm unică în România. Construcţia Observatorului Astronomic a început în anul 2005 şi s-a finalizat în vara anului 2007. Dotarea Observatorului Astronomic s-a realizat în perioada 2007 – 2009 din fonduri europene prin Proiectul „Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi – obiectiv turistic transfrontalier” (Cod Perseus RO 2006/018 – 447.01.01.25) în cadrul Programului de Vecinătate România – Republica Moldova 2004-2006, PHARE CBC 2006 – implementat de Consiliul Judeţului Galaţi în parteneriat cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi Centrul Infomedia Cahul, Republica Moldova) şi cu sponsorizări din partea următoarelor firme: S.C. STAER INTERNAŢIONAL S.A., S.C. UNIVERSAL AURORA S.A., S.C. ARABESQUE S.R.L., BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ, BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE, S.C. MADY STAR S.R.L., S.C. SCOP COMPUTERS S.R.L..  

aici                      

13 comentarii:

  1. Opa, noroc cu tine. Asa am aflat si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțam de info. Am aflat și eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ca am aflat de la tine. Nu stiam ca va fi eclipsa. Trebuie urmarita.

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc pt informatie. Chiar nu stiam

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulțumesc scumpo!
    Să ai o săptămână superbă!
    Te pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc de stire, de toate detaliile.
    o saptamana frumoasa, neeclipsata de probleme iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  7. Merci, habar n-am avut, parc-as fi pe alta lume!
    Sa vezi agitatie la animale!

    RăspundețiȘtergere
  8. :)
    Sarut'mana, Iulisa!

    ... cand te gandesti ca acum ceva sute de ani, oamenii erau inspaimantati de astfel de fenomene!
    :)
    Multumesc pentru informatie, si eu eram paralel cu fenomenul!
    :))
    O saptamana minunata, iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sărut mâna Carmen !

    Mulţam pentru informaţie ! Chiar nu am ştiut . De ce nu s-a anunţat la ştiri ? La Galaţi se vede ? sau se vede peste tot ?

    Ţi-am pus o groaza de întrebări dar am făcut-o sperând că eşti mai bine informată .

    RăspundețiȘtergere
  10. Aha, deci maine, si eu habar nu aveam. Dar acum se explica de c emulti cunoscuti zic ca nu sunt in apele lor.

    RăspundețiȘtergere
  11. A fost şi s-a dus. Am văzut-o, am vrut s-o fotografiez, dar nu am reuşit. M-au bruiat nişte becuri de pe stradă. Dar ce am văzut a fost frumos. A fost total diferită de altele.

    RăspundețiȘtergere