"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

24 apr. 2011

De ce ne place să mergem la mare?






De ce ne place sămergem la mare?Noi  credem că mergem  să  să ne facem vacanţa sau concediul - pur şi simplu-să ne distrăm.Greşit! O facem şi din  pornirea interioară a  organismului,care"cere" lumina solară , de care ne privăm in mod  inconştient peste an, stând in birouri ,apartamente,la locul de muncă, adică acolo  unde nu  există lumina solară dătătoare de viaţă. Pentru  că din lumina solară corpul nostru "fabrică" vitaminaD,care este un factor important  in functionarea sistemului imunitar ,acest sistem neglijat,care ne ajuta să combatem  cancerul ,diabetul şi alte  suferinţe cu un sfârşit uneori tragic.


Oricine se simte bine atunci cand soarele straluceste, insă băilor de soare li s-a făcut atata reclama proastă incât beneficiile razelor de soare asupra sănătaţii au fost aproape uitate de noua generaţie care crede ca băile de soare sunt la fel de nocive precum tutunul.

Este adevărat că expunerea indelungată la soarele puternic creşte riscul de cancer de piele, insă s-a demonstrat ca băile de soare corecte ajută la alinarea unei game largi de probleme de sănătate de la boli cronice de piele precum acnee, eczeme si psoriazis, la prevenirea bolilor de inima, scăderea nivelului colesterolului si chiar inlăturarea depresiei; intăreste oasele si dinţii, şi chiar, mai mult, conform ultimelor studii, razele soarelui ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancere.

Razele soarelui declanşează secretia de vitamină D in organism care este esenţială nu doar pentru oase si dinţi sănătoşi ci şi pentru menţinerea unui sistem imunitar sănătos. Expunerea la soare, de asemenea, creşte numărul de celule albe in organism. Acestea reprezintă principală modalitatea de apărare a organismului impotriva atacului violent al infecţiilor.
    
                                                                                                                                                                                

De asemenea, vitamina D joacă un rol important in creşterea cantităţii de oxigen pe care o poate transporta sângele in organism ceea ce, are ca efect intensificarea energiei, susţinerea memoriei si, in final, o stare generală de bine.



Puţini sunt oamenii care işi dau seama ca razele soarelui chiar ajută la scaderea nivelului de colesterol si, prin urmare, devine un important aliat in lupta cu bolile de inimă. Organismul are nevoie de razele soarelui pentru a descompune colesterolul, care dacă ajunge la un nivel inalt poate bloca arterele.



Soarele ajuta si in cazul tensiunii arteriale. S-a observat ca tensiunea arterială este mai mare in timpul iernii si mai scazută vara. Teoria se bazează tot pe capacitatea soarelui de a declanşa producerea de vitamina D a cărei absentă reprezintă o creştere a riscului bolilor cardiace.



Razele soarelui sunt răspunzatoare si pentru declanşarea producerii de sterotonină – o substanţă produsă de creier care dă "senzaţia de bine" - care este critică in lupta impotriva depresiei si ajută la obţinerea unui somn mai odihnitor, la obţinerea unei bune dispoziţii si imbunătăţeşte viata sexuala



Pentru băi de soare sigure si benefice pentru sănătate se recomandă expunerea frecvenţă şi de scurtă durată. De asemenea, conform studiilor, se pare ca cele mai eficiente sunt primele raze de soare ale diminetii.

Arsurile provocate de expunerea prelungită la soare sunt, de obicei, arsurile de gradul I - pielea se inroseşte, se umflă uşor si este dureroasă. Arsurile de gradul II - la care pe suprafata pielii apar pustule - au nevoie urgentă de ingrijiri medicale.



Conform ultimelor studii publicate, s-a demonstrat ca un aport suplimentar in alimentatie de betacaroten si vitamina E ajută la protecţia impotriva arsurilor solare. Betacarotenul este substanţă care dă culoarea intensă pe care o au unele fructe si legume. Această substantă protejează plantele impotriva razelor ultraviolete.

2 comentarii: