"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

22 mar. 2011

50 DE LUCRURI DESPRE PLANTE





In intreaga lume exista o mare varietate de plante. Multe din acestea au caracteristici uimitoare. Iata un top 50  
al celor mai mari curiozitati din minunata lume a plantelor.

1.Arborii
 
1. In timpurile stravechi, oamenii preziceau vremea in functie de infrunzirea stejarului si a frasinului.  Daca aparea intai frunzisul frasinului urma o vara ploioasa, iar toamna nu se culegeau recolte imbelsugate, in schimb daca infrunzea stejarul primul urma un an bogat.

2. Cel mai batran din lume are  arproximativ 5000 de ani. Acesta creste in  Africa rasariteana si este un baobab
.




3. Frunzele cele mai mari le are palmierul rafie. Acesta traieste pe malurile Amazonului si o frunza a lui poate adaposti 10 oameni. Frunzele arborelui pot ajunge la aproximativ 22 m lungime si 12 m latime.

4. Cel mai inalt arbore de pe Terra se afla in California si atinge inaltimea de 112,83 m.

5. La tramurile Marii Mediterane creste pinul Aleppo, un pom denumit si arborele busola, deoarece trunchiul acestuia este intotdeauna inclinat spre sud.

6. In Africa de Nord traieste un copac denumit si copacul necuratului. Acesta are un mare procent de fosfor sub scoarta ceare-l face sa lumineze. Noaptea poti chiar sa si citesti la lumina acestuia.


7.in padurile tropicale copacii nu au inele anuale.

8. Cea mai inalta specie de copaci din lume este eucaliptul. Acesta mai este cunoscut si sub numele de copacul fara umbra sau copacul care transpira foarte mult. Acesta poate atinge aproximativ 150 m si, dupa bambus, creste cel mai rapid


.

9.  Arborii se sequoia au o scoarta foarte groasa. Din aceasta cauza sunt rezistenti la incendii.

10. Arborele-butoi si-a primit denumirea datorita formei pe care o are trunchiul sau. In acesta se acumuleaza apa pentru zilele secetoase, lucru necesar pentru el deoarece se intalneste in zonele desertice.

11. Din aproximativ 3000 de flori ale unui arbore de cacao care se deschid peste an, doar 30 ajung sa faca seminte din care se extrage cacao. 



12.  Cycadul este considerat o fosila vie.

13. Uleiul de ricin  se folosea in secolul XX ca purgativ insa acum se foloseste in aviatie.

14.  Arborele Taxus bacata este o gimnosperma veninoasa. 50 mg din aceasta plata sunt suficiente pentru a omora un om (cu exceptia fructelor, care nu sunt veninoase).

15.  Nucul este considerat un arbore egoist, deoarece produce substante chimice daunatoare altor plante. Din aceasta cauza multe plante nu pot trai pe langa nuci.

16. La inflorire, un arbore de cafea poate avea peste 3000 de flori, insa acestea rezista aproximativ 24 de ore.


2 Plante si flori
 
17. Cele mai usoare seminte din lume sunt cele ale orhideei. 1000 de astfel de seminte nu depasesc greutatea de 1mg.

18. Sing, un savant indian, a aplicat timp de o luna un tratament zilnic inedit unor arbusti din familia Potos. Intre orele 5 si 6 dimineata Sing, le canta arborilor la flaut.  S-a constatat ca acestia au crescut mai repede decat ceilalti arbu




19. Pastaile de Cassia Grandis sunt cilindrice si au grosime de 20 cm si o lungime de 70 cm urmate  de pastaile de Saraca Thalpingen-sis si Delonix Regia din Madagascar, ambele avand pastai de 4-6 cm grosime si aproximatix 60 cm lungime.

20. Planta care creste cel mai repede este bambusul. Intr-o ora tulpina unui bambus poate creste cu 2-3 cm, iar in 5 saptamani poate ajunge la o inaltime de aproximativ 20 cm.

21. Tulpina nufarului de balta poate atinge pana la 5 m inaltime. Floarea acestuia se ofileste in momentul in care este rupta, chiar daca este pusa imediat in apa.

22. Mimosa Pudica, denumita si planta rusinoasa isi inchide frunzele atunci cand este atinsa cu degetul.

23. In locul in care sunt plantate azalee nu mai cresc alte plante, deoarece acestea produc un fel de ciuperca care otraveste solul.


24. Gura leului este o buruiana care se extinde foarte repede insa este apreciata ca planta datorita florilor sale.


25. Bambusul, hrana naturala a ursilor panda, infloreste abia dupa 100 de ani.
26. Lalelele nu sunt originale din Olanda (denumita si tara lalelelor), ci din zona Montana a  Asiei mici.
27. O veche legenda spune ca narcisele au aparut la moartea lui Narcis, un tanar singuratic care se placea pe sine insusi si adora sa se plimbe prin paduri si pe campii.

28. Gerbera face parte din aceeasi familie cu floarea-soarelui, Asteraceae.



29. Bulbii de narcisa erau folositi de soldatii romani raniti. Deoarece acestia sunt ortavitori, atunci cand soldatii erau grav raniti ii mancau pentru a muri fara dureri.
30.  Poinsettia cunoscuta si ca Steaua Craciunului sau Craciunita are  o seva laptoasa,

31. Trandafirul nu este folosit doar in parfumerie ci si in medicina. Acesta are efecte astringente si racoritoare care diminueaza durerile de cap.

32. Daca pui un tarndafir alb intr-o glastra cu apa colorata, petalele trandafirului se vor colora si ele.
33. Un botanist a inventat ceasul din flori, dupa ce a descoperit ca unele specii de flori se trezesc si dorm la ore exacte. Astfel, el a platat flori intr-o anumita ordine si a creat un adevarat ceas, deoarece florile acestor plante se deschid pe rand, indicand ora respectiva.
34. Planta cu cea mai mare floare este Rafflesia Arnoldi. Aceasta creste in insulele Filipine. Floarea ei are circumferinta de 3 m si poate atinge greutatea de 10 kg. Bobocul acestei flori este de aproape trei ori mai mare decat o capatana de varza.
35. Amorphophallus Titanum este cea mai inalta floare din lume. Ea are 2,5 m inaltime si 1 m in diametru. Poate cantari peste 75 kg.
36. Dionaea Muscipula este o planta carnivora. Ea are numeroase frunze care au forma unei guri si care se termina cu niste tepi. Cand insectele se aseaza in interiorul frunzelor, acestea se inchid instantaneu. Tepii nu lasa prada sa scape.
37.  In apele Deltei si ale lacului Snagov, se gaseste o delica
ta planta carnivora Aldrovanda Vesiculosa. Aceas
37.  In apele Deltei si ale lacului Snagov, se gaseste o delicata planta carnivora Aldrovanda Vesiculosa. Aceas

3 Cactusi

 
38. Cel mai inalt cactus descoperit pana acum masoara peste 19 metri si se numeste Pachycereus pringlei.


39. Mirosul florii de cactus american se poate simti si de la o distanta de 1 km si este cea mai puternic parfumata floare cunoscuta.
40. Omul nu cultiva cactusii doar ca plante ornamentale. Acestia mai sunt cultivati in unele zone si pentru alimentatia oamenilor sau ca furaj pentru animale.
41. Opuntia Ficus-indica este un cactus ce este cultivat pentru fructul sau numit tuna (para tepoasa). Acesta este folosit in alimentatia oamenilor de peste 9000 de ani si seamana la gust cu kiwi.
42.  Cel mai mic cactus face parte din specia Blossfeldia Liliputana si masoara in diametru circa 1 cm.

43. Exista in Peru, o specie de cactusi care se pot deplasa. Acestia nu au radacini ci au doar niste excrescente care sunt acoperite cu tepi. Cand vantul bate puternic, acest cactus se deplaseaza pe distante foarte mari, luandu-si hrana si apa din aer

4 Fructe si legume


44.  In lume exista mai multe soiuri de rosii:
    * rosiile negre: acestea provin din Rusia si au coaja de culoare verde-maroniu spre rosu-grena.  Miezul lor este de un rosu foarte inchis la culoare.



    * rosiile Lemon Boy: Au o culoare galben deschis, precum lamaia si nu auriu spre portocaliu cum sunt rosiile noastre galbene. Acestea sunt foarte aromate iar pielea lor este foarte  neteda.
    * rosiile verzi: Aceste tomate sunt invelite intr-o pielita, asemanatoare la atingere cu hartia. Inainte de a fi mancate pielita se indeparteaza. Au o aroma dulceaga si sunt ideale pentru sosurile verzi.
45. Capsuna nu este fructul plantei care o produce ci a unei parti modificate a tulpinei acesteia.
46.  Cartoful, la fel ca si capsuna, provine dintr-o tulpina modificata, nu din radacina.
47. In Mexic se cunosc peste 100 varietati de ardei iute(chili).



48. Cafeaua creste in niste tufisuri, din regiunile calduroase, care sunt vesnic verzi. Boabele de cafea, cresc cate doua, in interiorul unui fruct rosu.
49.  Pentru a procura 1 kg de sofran trebuie sa recoltezi aproximativ 160.000 flori de sofran.
50. S-a demostrat ca fructele culese dimineata sau seara sunt mult mai gustoase decat cele culese la orele pranzului


Autor: Andreea Grecu

Un comentariu: