"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

23 feb. 2011

Multi oameni se simt cu 12 ani mai tineri decat sunt in realitate

     Zicala “Omul are varsta pe care o simte” e adevarata in mare masura: un studiu realizat de cercetatorii americani de la Universitatea Purdue si publicat in Journal of Gerontology arata ca persoanele “cu sufletul tanar” raman vioaie la minte chiar si la varste destul de inaintate, dar si ca numerosi oameni se simt mult mai tineri decat sunt – in medie, cu 12 ani.  
     Mai multe studii anterioare aratasera ca persoanele optimiste, cu o viziune pozitiva asupra existentei, se bucura, in general, de o sanatate trupeasca mai buna si de o viata mai lunga decat cei inclinati sa vada jumatatea goala a paharului. Acest nou studiu arata ca si sanatatea mintala beneficiaza de pe urma unei viziuni optimiste asupra vietii si scoate in evidenta importanta varstei percepute subiectiv, nu numai a varstei cronologice. Cei 500 de participanti - barbati si femei cu varste cuprinse intre 55 si 74 de ani - au fost examinati la interval de zece ani, pentru a li se evalua atat capacitatile cognitive, cat si modul in care isi percep varsta. Rezultatele au aratat ca multi dintre barbati se simteau, in medie, cu 11 ani si jumatate mai tineri decat varsta lor cronologica, iar femeile - cu 12 ani si jumatate, in medie; iar in cazul celor care se simteau mai tineri, declinul capacitatilor mentale asociat inaintarii in varsta era mai putin accentuat.


Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu