"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

23 ian. 2011

Planta-liliac, exotism sau doar bizarerie?



Are frunze lungi, de un verde aprins, care ajung uneori si le 30-40 cm. Floarea este la capatul unei tije inalte si are o nuanta foarte inchisa de violet. Exista si flori complet negre....

-Este recomandata si ca planta de interior, adaptandu-se foarte bine conditiilor de mediu dintr-o incapere bine luminata. Insa si-ar dori-o multa lume in casa?
-Planta-liliac face parte din familia Dioscoreaceae si este originara din zonele tropicale ale Asiei.
-Ineditul ei este reprezentat de inflorescenta unica prin aspect, ce aduce foarte mult cu imaginea unui liliac cu aripile deschise.
-Din mijlocul florii pornesc niste filamente, asemanatoare unor mustati lungi, care inglobeaza o inflorescenta ca un manunchi. Aspectul general este destul de bizar, insa multe persoane il considera de un exotism aparte.

Cum se inmulteste?

-Tacca chantrieri, caci asta este denumirea ei stiintifica, se inmulteste prin tuberculi, prin divizarea tufei sau prin seminte. Ultima modalitate este cea mai dificila si necesita destul de mult timp de la plantare pana la aparitia plantei (pana la 8 luni).


Ce conditii ii trebuie sa fie „fericita”?

-Planta liliac are nevoie de cateva conditii pentru ca inflorescenta sa fie sanatoasa si sa tina mult. Astfel:
-are nevoie de pamant usor acid, cu adaos de nisip. O solutie poate fi mranita de gradina amestecata cu turba acida si ingrasamant lichid, periodic.
-are nevoie de un nivel ridicat de hidratare, insa nu se apa stagnata la radacini. De asemenea are nevoie de pulverizare pe frunze, zilnic.
-are nevoie de lumina din abundenta, insa de evitat razele soarelui direct pe frunze sau inflorescenta, pentru ca provoaca pete de decolorare.
-are nevoie de temperaturi ale mediului crescute, astfel ca vara trebuie mentinuta la 25-28 grade C, iar iarna temperatura nu trebuie sa scada sub 18 grade.

Cand infloreste Tacca chantrieri?

-Daca are toate conditiile de dezvoltare floarea-liliac infloreste o singura data pe an, vara, iar floarea poate tine si pana la o luna jumatate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu