"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

8 iun. 2015

Buna dimineata Soare

Legenda pisicii aducatoare de noroc




maneky neko 
     Cu totii am vazut, indiferent daca am fost sau nu in Asia, statuetele reprezentand pisici cu o labuta ridicata, despre care se spune ca aduc noroc. 
     Dar de unde a pornit aceasta idee? De ce o pisica si nu un caine? De ce o labuta si nu doua?
    Sunt intrebari la care raspunde Amusing Planet. Conform sursei, originea legendei acestor simboluri norocoase numite de japonezi “Maneki Neko” se afla in templu Gotokuji.
     Aflat in suburbiile orasului Tokio, templul este unul de mici dimensiuni, comparativ cu alte edificii asemanatoare.
     Intr-un colt al sau, insa, afara, pentru ca templul a devenit neincapator, se afla, asezate pe rafturi, sute de astfel de statuete reprezentand pisici cu o labuta ridicata.


maneki 2

maneki 3

    Una dintre legende, cea mai cunoscuta, povesteste ca, la un moment dat, un om bogat din Hikone, oras aflat in ceea ce se numeste in prezent prefectura Shiga, se adapostea sub un copac, aflat in vecinatatea templului, in timpul unei furtuni.
     La un moment dat, acesta a vazut o pisica, in realitate chiar animalul de suflet al unui calugar din templu, care, cu o labuta ridicata, parea sa-l cheme.
    Omul a urmat-o, iar indata ce a plecat de sub copac, acesta a fost lovit de fulger.     Norocosul a fost atat de recunoscator, incat a donat sume mari pentru ca templul sa devina unul impunator. Cand pisica in cauza a murit, a fost creata prima statueta Maneki Neko, in onoarea sa.
    Ulterior, atunci cand credinciosilor li se implinea cate o dorinta arzatoare, aduceau in dar templului cate o atfel de statueta, asa explicandu-se colectia de la Gotokuji si amploarea pe care a luat-o fenomenul.




.
Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impărtăsesti cu noi, inscrie articolul aici!

3 comentarii:

  1. Ca de obicei ne aduci lucruri noi!
    Am si eu o astfel de pisica miscatoare.
    Mi-a placut sa am un astfel de decor.
    Parca insenineaza atmosfera.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce poveste draguta! imi plac aceste mascote asiatice.
    Un start bun în noua saptamâna!

    RăspundețiȘtergere