"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

2 iun. 2014

ღ Bună dimineata soare ღ

Legenda din spatele zicalei


"La Paștele Cailor"


  În limbaj comun, expresia „la Paştele Cailor” desemeaza un moment incert, ceva foarte îndepărtat în timp sau care pur şi simplu nu se va întâmplă niciodată. Formulă este similară cu „la Sfântul Aşteaptă” sau „la calendele greceşti”, această din urmă atribuită împăratului român Augustus, care ar fi afirmat despre rău-platnici că îşi achita datoriile la calendele greceşti, adică niciodată, pentru că grecii, spre deosebire de români, nu aveau prima zi a lunii în calendar (numită calendae), zi obişnuită de restituire a datoriilor.

Legenda
Fire-aţi cai afurisiţi
De mine, de Dumnezeu,
Mai tare de fiul meu.
Voi să nu mai aveţi sat
Numa-n ziua de Ispas.

   Aşa se spune că ar fi blestemat Maica Domnului caii ce tropotiră şi nechezară când l-a născut pe Isus. Dar n-a fost numai zarvă. Legendă mai spune că Fecioara Maria, după ce l-a născut pe Isus, neavând alt loc unde-l pune, l-a înfăşat şi l-a culcat în iasla lui Crăciun, unde erau legaţi boii, oile şi caii acestuia. Boii şi oile au mâncat cât au mâncat şi, saturându-se, s-au culcat. Caii, însă, obraznici, nu numai că au mâncat tot fanul cât era în iesle, dar l-au mâncat şi pe cel de pe pruncul Isus, pe care îl puse maică-să acolo anume că să nu-l afle Irod şi să-l ucidă. Văzând Maica Domnului toate acestea, s-a supărat şi a blestemat caii să nu se mai sature de mâncare decât o dată pe an, în ziua de Ispas.
 Despre acesta se spune că ar fi fost un personaj mitic care a asistat, alături de cei trei apostoli, la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. 
   Ispasul sau Ziua   Înălţării, prăznuită la 40 de zile după Înviere (joia din săptămâna a şasea după Paşte), este şi ziua în care se celebrează Paştele Cailor. Sărbătoare cunoscută şi că „Joia iepelor.”

   Ispasul este, aşadar, singură zi din an în care caii scapă la iarbă verde şi pasc până se satură. Dar pentru că un ceas este mult prea puţin pentu cai, ei nu se satură niciodată, motiv pentru care oamenii consideră Paştele Cailor că unul care nici nu ar există.

   Se mai spune că în Ardeal, Paştele Cailor era sărbătorit odinioară în zilele când Paştele Ortodox coincidea cu cel Catolic. Explicaţia este că în anii în care Paştele Ortodox şi cel Catolic nu cădeau în aceeaşi zi, ţăranii de credinţă ortodoxă împrumutau caii de la ţăranii de credinţă catolică şi invers. Atunci când cele două sărbători coincideau, caii se odihneau şi era Paştele Cailor. Acest lucru se întâmplă, conform calendarelor, o dată la patru sau şapte ani, cum s-a întâmplat şi anul acesta.

 Un inceput de saptamana cat mai placut va doresc!

 
Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impartasesti cu noi, inscrie articolul aici!

3 comentarii:

  1. :) Sunt faine explicatiile. Dar pe maica Domnului nu prea mi-o pot imagina blestemand,mai ales niste animale. :)

    Am auzit si varianta ca Pastele Cailor ar fi la 9 mai… Legenda zice ca Hitler ar fi zis: “Va cadea Berlinul la Pastele Cailor”, si al doilea act al capitularii Germaniei a fost semnat la putin timp dupa miezul noptii de 8 mai… :)

    Multumesc. Iti doresc o saptamana cat mai frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam chiar toate detaliile legate de Fecioara Maria si blestemul asupra cailor, insa stiam ca expresia provine din simplul fapt ca aceste animale nu se satura niciodata, datorita constructiei stomacului lor. Acum nu stiu cat e de adevarat. O saptamana cat mai frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere