"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

12 apr. 2014

Duminica Florilor

 De Florii se sărbătoreşte intrarea lui Iisus în Ierusalim. Această zi simbolizează reînvierea naturii, când sălciile, pomii fructiferi şi florile încep să înflorească. Sălciile joacă un rol foarte important în simbolistica şi obiceiurile de Florii.

   Legenda spune că, în timp ce Iisus era crucificat, mama Lui a plecat plângând în căutarea fiului ei, purtând cizme de fier şi o tijă din oţel. În drumul ei, a ajuns la un râu şi a rugat salcia să o ajute să treacă apa. Salcia a făcut un pod pentru ea, iar Maria a binecuvântat copacul, încât lemnul sau să nu poată fi transformat în cărbune, iar crengile să-i fie purtate în biserici, în fiecare an.

   De aceea, în ziua de Florii, oamenii aduc flori şi ramuri de salcie la biserica, pentru a primi binecuvântarea preotului. Crengile de salcie sunt simbolul primăverii şi al fertilităţii, iar oamenii ating vitele şi copiii cu aceste crengi, că să crească şi să înflorească asemeni copacului. Apoi, crengile binecuvântate sunt puse lângă icoane sau deasupra uşii, pentru a-i proteja pe oameni de boli şi dezastre naturale.
Tot în această zi are loc aşa-zisă nuntă a urzicilor, adică înflorirea lor. În unele regiuni, nuntă urzicilor are loc în Joia Mare. Se spune că, dacă broaştele pot fi auzite până în această zi, vara ce urmează va fi una frumoasă. De Paşte, vremea va fi la fel că în ziua Floriilor.
   De Florii se scoate mărţişorul făcut cadou la 1 martie şi se agaţă într-un măceş sau într-un pom înflorit.
  
Arabii aprind candele, împodobite cu flori, pe care le pun printre frunze de palmier, iar grecii împletesc cruci din tulpini. La popoarele slave este obiceiul ca cei apropiaţi să îşi dăruiască ramuri de salcie în această zi. Adaptările se datorează condiţiilor diferite în care trăiesc popoarele, dar esenţă vegetală este aceeaşi. Semnificaţia creştină a acestei zile este una foarte puternică, reprezentări ale lui Hristos intrînd în oraş călare pe un măgar întîlnindu-se frecvent în pictură.



 Şi pentru că Primăvara e anotimpul iubirii şi a frumuseţii... atât a naturii cât şi a sufletului...să fiţi iubiţi şi în această primăvară, lăsaţi căldura primăverii să vă pătrundă în suflet şi zâmbetul să vi se întipărească pe obraz!




PRIMĂVARĂ PLINĂ DE CĂLDURĂ ŞI IUBIRE TUTUROR FLORILOR!

7 comentarii:

  1. O zi binecuvantata sa ai si plina de soare. La noi e inca innorat, sper sa se lumineze.

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani! o Duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti doresc o duminica minunata, plina de flori si bucurii!
    Te îmbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  4. Te rog să nu te superi. Creștinii folosesc aceste ramuri de salcie în locul celor de finic.
    O duminică frumoasă! La mulți ani! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. La mulți ani! O duminică minunată îți doresc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Zile fericite sa ai!
    Numai bine tuturor!

    Am aflat alte lucruri noi. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere