"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

8 mai 2011

După 200 de ani, tehnica prin care pasărea colibri bea nectar a fost înţeleasă! (VIDEO)

Cu ajutorul noilor tehnologii care au permis filmarea păsărilor colibri în timp ce beau apă s-a pus capăt unei controverse ce data de mai bine de două secole. Cu aripi care bat de până la 90 ori pe secundă şi cu peste 1200 de bătăi ale inimii pe minut, colibri depind de nectarul bogat în calorii. Aceste păsări pot consuma cu uşurintă într-o zi o cantitate de nectar egală cu greutatea propriului corp. 
Pentru a vedea cum beau aceste păsări, ornitologii Alejandro Rico-Guevara şi Margaret Rubega au confecţionat flori dintr-un material transparent şi au filmat cum se hrăneşte un colibri. Video-ul rezultat a arătat cum în loc să extragă pur şi simplu nectar, canalele tubulare ale limbii se dechid în lateral atunci când ating nectarul. Când limba se retrage, tuburile se închid, transportând nectarul în cioc.
Acum că a fost înţeles modul în care se alimentează colibri cu nectar, cercetătorii doresc să afle cum reuşesc ele să înghită atat de rapid. Rico-Guevara speră să dezluşească acest mister cu ajutorul unui microtomograf cu raze X, o versiune miniaturală a scannerului medical 3D. "Cu ajutorul imaginilor tridimensionale vom este posibil să observăm modul în care se mişcă limba pentru a extrage nectar," a declarat acesta. 


Sursa: Wired

Un comentariu: