"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

27 mar. 2011

CARDUL DE SANATATE


Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat ieri că la sfârşitul acestei luni Imprimeria Naţională va începe producţia primelor carduri naţionale de sănătate, documente obligatorii pentru orice serviciu medical. Cardurile vor conţine datele personale ale fiecărui asigurat, diagnosticele, grupa sanguină, RH-ul, calitatea de donator de organe, informaţii privind tratamente speciale şi proteze.

Distribuirea cardurilor va porni însă din a doua jumătate a anului, întrucât „capacitatea Imprimeriei Naţionale este de aproximativ un milion de carduri pe lună", a explicat ministrul Cseke. 15 milioane de asiguraţi cu vârsta de peste 18 ani vor primi card. Acestea vor fi trimise prin poştă fiecărui asigurat şi vor costa aproximativ 2 euro. Însă simpla lor distribuire nu înseamnă automat şi că ele vor putea fi folosite din 2011. Pentru asta va fi nevoie de alte carduri pentru fiecare medic, de cititoare de carduri în fiecare cabinet medical, de un sistem informatizat care să lege în aceeaşi reţea casele de asigurări de sănătate şi cabinetele medicilo


Cât costă şi cine plăteşte

Pacienţii şi medicii de familie vor plăti pentru cardul electronic de sănătate, au declarat reprezentantii medicilor de familie cu ocazia dezbaterii publice iniţiate de Ministerul Sănătăţii despre "Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate".

"Cardul de sănătate se implementează pe banii pacienţilor şi pe banii medicilor şi pe munca medicilor, iar dacă funcţionează prost tot noi vom fi traşi la răspundere. Practic, nu e gratis," a declarat Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Potrivit hotărârii de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, contravaloarea cardului national de sănătate va fi suportată de asigurat, iar cipul cardului ar putea conţine date privind istoricul medical al titularului, dovada achitării contribuţiilor pentru sănătate, grupa sanguină, RH-ul, precum şi situaţia privind donarea de organe.

Pacientul ar trebui să achite pe lângă o taxă de aproximativ 2 euro pentru cardul de sănătate şi contravaloarea analizelor pentru stabilirea grupei sanguine şi a RH-ului, au precizat reprezentanţii medicilor de familie. Medicii de familie vor trebui să plătească pentru cititoarele de carduri şi să aibă internet de banda largă pentru a avea legătură cu sistemul informatic, a explicat Doina Mihăilă, Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.


Trei luni fără consultaţii
Medicii de familie se plâng că nu vor mai avea timp să dea consultaţii pentru că vor trebui să editeze datele din cardul electronic de sănătate.

"Dacă se va aplica legea, medicul de familie ar trebui să completeze aceste carduri. Am făcut un calcul şi ţinând cont de viteza de operare a majorităţii medicilor, acest card ar putea fi completat în 10-15 minute. Presupunând că am avea în cabinet toate cardurile, medicul ar trebui să închidă pentru trei luni de zile cabinetul şi să editeze numai aceste carduri. Ceea ce nu se poate pentru că este ilegal, este o infracţiune să ai cardul pacientului altfel decât cu el în cabinet.

Pacientul nu va mai fi consultat pentru că eu trebuie să introduc toate datele lui pentru card şi nu mai pot să îl consult. Datele medicale pe coduri de bare există la nivel centralizat , la nivelul caselor de asigurări de sănătate. Noi considerăm că dânşii să editeze şi să îşi asume responsabiliatea acestei editări", a mai spus dr. Rodica Tănăsescu.

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate se va emite individual pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, iar deţinătorii au obligaţia de a îl prezenta, în vederea acordării de servicii de asistenţă medicală.


sursa Romania literara

Un comentariu:

  1. Aici ,in Italia, se elibereaza gratuit o tesera sanitara care este valabila in toata Europa.Macar daca s-ar imbunatati serviciile sanitare cu acest card...
    Ciao Iulisa ! O saptamana sanatoasa!

    RăspundețiȘtergere