"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

8 feb. 2011

CURIOZITATI...... CURIOZITATI ....CURIOZITATI ....CURIOZITATI

  Trandafirul de Jericho, planta nemuritoare

Căpşunele bio: Eco “medicament”

Ciocolata neagra -medicament

15 lucruri pe care nu le ştiai despre lumea din jurul tău

 

Trandafirul de Jericho, planta nemuritoare
 
Se numeste planta dinozaur, floarea de piatra, siempre viva, dar este cunoscuta in special ca trandafirul de Jericho. De fapt, sub aceasta denumire se ascund mai multe tipuri de plante
. Anastatica hierochuntica, Selaginella pilifera, Pallenis hierochuntica si Odontospermum Pygmaeum sunt doar cateva dintre ele. Unii spun ca aceste plante au aparut in urma cu 290 de milioane de ani, pe vremea dinozaurilor, altii spun ca sunt relativ tinere. Unii spun ca ar fi originare din Asia, altii spun ca au aparut in desertul Sahara. Pana la urma nici nu mai conteaza. Important este ca trandafirul de Jericho exista si poate intra in caselenoastre, fie ca avem experienta in gradinarit, fie ca nu.


Ce are deosebit aceasta planta? Este unul dintre miracolele naturii si cel mai bun
exemplu de adaptare la mediul inconjurator. Trandafirul de Jericho este nemuritor. Chiar daca vrei sa il omori n-ai sanse de reusita. Daca nu primeste apa
intr-o anumita perioada, planta se usuca si isi strange fruzele transformandu-se intr-un ghem. Pana aici nimic deosebit. Miracolul se observa atunci cand o pui din nou in amaroniu care parea mort incepe incet, incet sa se desfaca si sa se inverzeasca. Asta poate dura o zi, cateva zile sau o saptamana, in functie de specie. In momentul cand nu mai primeste apa, planta se strange la loc, dupa care poate reinvia de nenumarate ori. In unele tari, fiecare familie are un trandafir de Jericho care se transmite din generatie in generatie.

Cel mai probabil trandafirul de Jericho provine din deserturi. Creste in nisipurile din Egipt, Siria, Arabia Saudita si Mexic. Cand solul nu mai este indeajuns de umed, planta isi ia radacinile la spinare si pleaca in cautarea unui loc mai bun. Se strange sub forma unui ghem si se lasa purtata de vant pana cand simte ca a ajuns pe sol prielnic. Daca gaseste conditii bune, se stabileste acolo definitiv. Daca nu, se strange din nou si mai cauta.

De obicei, trandafirul se vinde uscat. Nu este nevoie sa il plantezi in ghiveci. Ajunge sa il pui intr-un bol cu apa si el se va deschide in scurt timp. Apa se schimba zilnic si trandafirul poate fi tinut in apa pe o perioada nelimitata. Totusi este indicat sa-l pui la hibernat din cand in cand.






Procesul este repetitiv, astfel incat dupa aceasta perioada de “odihna”, “ghemul” poate fi readus la viata din nou. In stare uscata, trandafirul se pastreaza zeci de ani, astfel se poate transmite din generatie in generatie pastrandu-si aceleasi proprietati.

Din pacate nu arata prea bine dupa o anumita perioada.

Adica nu mai este verde ci o culoare inchisa cu mult mai putin verde.

Se vehiculeaza proprietati miraculoase dar nu este decat o planta obisnuita.


In unele regiuni, se crede ca trandafirul de Jericho are proprietati miraculoase. Casa in care creste o asemenea planta nu va duce niciodata lipsa de iubire, liniste si bani. De altfel, trandafirul se foloseste in ritualurile Voodoo si Santeria pentru vrajile legate de bani si iubire. Apa in care a stat trandafirul de Jericho timp de o zi este imprastiata prin casa
pentru a absorbi energiile negative si pentru a proteja membrii familiei.


   
Căpşunele bio: Eco “medicament”

Căpşunele organice sînt mai eficiente în lupta cu diverse forme de cancer decît cele convenţionale, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole, Alnarp, şi de la Universitatea Lund.
Puterea căpşunelor în lupta cu cancerul a fost îndelung studiată. S-a constatat că extractul de căpşune, bogat în vitamina C şi antioxidanţi, stopează înmulţirea şi transformarea celulelor canceroase în cazul cancerului de colon şi al celui de sîn.
Cercetătorii sugerează că pute­rea curativă mai mare a fructelor ecolo­gice este legată tocmai de modul de creş­tere al acestora. În lipsa tratamentelor cu chimicale, plantele îşi “ac­tivează” mecanismul de apărare şi îşi sintetizează propriile substanţe protectoare care…. fac bine şi orga­nis­mului uman. Iar compostul – în­grăşămîntul folosit în agricultura or­ganică – contribuie la creşterea ni­velului de antioxidanţi. În plus, prin consumul de fructe eco, în organism nu ajung chimicale toxice care favorizează apariţia unor forme de cancer.

Căpşunele nu sunt singurele fructe despre care cercetătorii spun că sînt mai bune în varianta organi­că decît în cea convenţională. De exemplu, s-a demonstrat că prunele galbene şi cuişoarele naturale, bio, sînt mai bogate în acizi fenolici decît cele convenţionale. Extractele de pru­ne şi cuişoare determină “moar­tea programată a celulelor” reducînd puterea celulelor maligne în cance­rul de ficat.



Ciocolata neagra -medicament

Daca in copilarie ni s-a tot spus ca nu ne face prea bine ciocolata fiindca strica dintii si ingrasa, astazi, oamenii de stiinta au ajuns sa o recomande. In ultimii ani, tot mai multe cercetari arata ca este mai eficienta chiar si decat unele medicamente. Singura conditie, sa fie cat mai bogata in cacao – peste 60 la suta                                           






Cele mai recente studii arată că un consum moderat de ciocolată neagră te fereşte de bolile cardiovasculare, de afecţiunile hepatice şi are efecte benefice asupra pielii.
Specialiştii atrag atenţia că doar ciocolata neagră are proprietăţi terapeutice. Cea mai sănătoasă ciocolată este cea care conţine cacao în proporţie de 70-90 la sută, unt de cacao şi zahăr.
Ciocolata la care se adaugă în cantităţi variabile lapte, nuci, alune, fructe confiate sau înlocuitori de unt de cacao îşi pierde din proprietăţi. Specialiştii ne sfătuiesc să nu consumăm mai mult de două pătrăţele zilnic.

1 ANTIDEPRESIV NATURAL

Ciocolata acţionează la nivelul creierului cu efecte asemănătoare medicamentelor, combătând depresia. Teobromina şi tiramina din compoziţia ciocolatei sunt substanţele care stimulează activitatea neurotransmiţătorilor. În plus, magneziul care se găseşte în ciocolată are efect relaxant şi favorizează transmiterea influxurilor nervoase de la nivelul creierului.

2 Previne bolile de inimă

Ciocolata este recunoscută şi pentru faptul că favorizează scăderea nivelului de colesterol „rău" din sânge şi că menţine elasticitatea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului bogat de antioxidanţi. Cercetătorii din cadrul Institutului German de Nutriţie arată că, prin consumul unui pătrăţel de ciocolată neagră, sunt reduse cu 40 la sută riscurile de boli cardiovasculare şi, implicit, cele de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.
3 Protejează ficatul
 Tot datorită antioxidanţilor, ciocolata neagră are capacitatea de a limita creşterea presiu­nii sanguine în cavitatea abdominală, conform unui studiu prezentat recent în cadrul conferinţei anuale organizate de Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului. Creşterea presiunii sanguine apare, de obicei, după fiecare masă şi este periculoasă mai ales în cazul persoanelor care suferă de ciroză hepatică, deoarece poate provoca, în cazurile severe, spargerea vaselor sanguine.

4 Ajută la arderea caloriilor
Datorită teobrominei, substanţă cu proprietăţi asemănătoare cafei­nei, ciocolata accelerează rata metabolismului bazal şi astfel stimulează arderea caloriilor. Acest lucru este valabil însă numai în cazul persoanelor care fac mişcare şi doar în condiţiile unui consum moderat de ciocolată. Consumată în exces, ciocolata îngraşă, căci ea conţine 500 de calorii la 100 de grame.

5 Are efect antirid

Consumul zilnic de ciocolată neagră are efecte benefice şi asupra pielii. Ciocolata protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, prevenind astfel apariţia ridurilor. Cercetătorii de la Institutul Dermatologic European din Londra au descoperit că antioxidanţii naturali din boabele de cacao au efect antiinflamator şi antioxidan

otasiul şi magneziul conţinute de ciocolată combat oboseala musculară.


Ciocolata neagră este mai săracă în hidraţi de carbon decât cea cu lapte. De aceea, persoanele care trebuie să ţină cont de glucide în alimenţia zilnică este bine să cunoască acest aspect.
Persoanele cu insomnie, irascibile, cu tahicardie şi copiii cu probleme de concentrare trebuie să evite ciocolata sau să consume cantităţi mici. Dimpotrivă, consumul de ciocolată înaintea unui efort fizic este recomandat.
Purificare: Ciocolata conţine fibre alimentare şi detoxifică organismul. 



15 lucruri pe care nu le ştiai despre lumea din jurul tău

15 astfel de "curiozităţi", care îţi vor îmbunătăţi cultura generală. 
1. Picăturile de ploaie nu au formă de lacrimă, aşa cum sunt descrise în majoritatea desenelor, ci sunt de fapt sferice.
2. Când ceva se "sublimează", se transformă din formă solidă direct în gaz, sărind peste starea lichidă. Mai exact, acest lucru se întâmplă dacă arunci gheaţă în foc.
3. Gorilele dorm în cuiburi realizate din frunze moi şi crengi. Masculii dorm de obicei pe pământ, iar femelele îşi fac culcuşul în copaci.
4. Şampania nu se agită din cauza dioxidului de carbon, ci din cauza prafului sau murdăriei. Într-o sticlă complet netedă, fără molecule de praf în ea, şampania ar fi neacidulată.
5. Cea mai mare parte a procesului de digestie are loc în intestinul subţire, ci nu în stomac, motiv pentru care o persoană poate fi bulimică, dar să rămână în continuare supraponderală.
6. Sucul roşu care iese din friptură nu este de fapt sânge, ci mioglobină, un lichid asemănător. Aproape tot sângele este eliminat din carne până în momentul vânzării.
7. Pungile de plastic sunt mai puţin dăunătoare pentru mediu faţă de cele de hârtie. Procesul de producţie pentru cele din hârtie necesită mult mai multă energie decât pentru cele din plastic. În plus, reciclarea hârtiei se face mai greu decât cea a plasticului, iar pungile din hârtie ocupă mai mult spaţiu în depozit.
8. Urşii polari sunt nişte animale fascinante. Pielea lor este neagră, blana lor este transparentă, nu albă, iar atunci când stau în medii umede, aceasta se poate colora în verde, din cauza algelor.
9. Alergiile la animale nu sunt de obicei reacţii adverse la blana lor, ci la celulele moarte din piele, la salivă sau la materii fecale. Menţinerea animalelor curate poate reduce considerabil aceste neplăceri.
10. Harta limbii este o minciună- poţi simţi cele patru gusturi cu toate părţile limbii. Această schemă provine dintr-o lucrare germană din 1901, dovedită ulterior a fi falsă.
11. Când ţii o scoică la ureche şi "asculţi" marea, sunetul pe care îl auzi de fapt este propriul tău sânge circulând prin vene. Poţi folosi orice obiect în formă de ceaşcă şi vei obţine acelaşi efect.
12. În timpul vieţii, creierul are culoarea roz, iar la moarte, devine gri. Deşi în descrierea din manualele de anatomie a creierului, se folosesc termeni precum "materie cenuşie" şi "materie albă", acestea nu sunt descrieri fidele ale culorii acestui organ.
13. Mercurul nu este singurul metal lichid. Galiul este solid la temperatura camerei, dar se topeşte când este ţinut în mână, iar cesiul şi franciul-al doilea cel mai rar element întâlnit în natură- pot fi de asemenea lichide la aproximativ 20 de grade Celsius.


14. Delfinii nu beau apă. Dacă ar face acest lucru, s-ar îmbolnăvi şi ar putea chiar să moară. Simpaticele animale îşi iau toate lichidele de care au nevoie din hrana pe care o mănâncă.
15. Uniunea Sovietică a fost prima ţară care a avut o navă spaţială pe Lună, nu Statele Unite ale Americii. În 1959, Luna 2 a fost prima navă care a aterizat pe suprafaţa selenară. În februarie 1966, Luna 9 nu numai că a aterizat, dar a şi făcut fotografii. Patru luni mai târziu, Statele Unite au trimis prima navă pe Lună, Surveyor I.


Un comentariu:

  1. It's truly very difficult in this active life to listen news on Television, therefore I simply use internet for that purpose, and take the newest information.

    Feel free to surf to my web site: microsoft registry cleaner

    RăspundețiȘtergere