"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

30 nov. 2014

Buna dimineata soare

    

   

 A fost o data ca niciodata, ca de n-ar fi fost, eu astazi n-as mai avea ce sa va povestesc, a fost un Mare lup alb care a cutreierat pamanturile noastre, oriunde trecea impunea respect, iar celelalte animale salbatice se ascundeau din calea lui...
   Cat timp a poposit in codrii si muntii nostri, lupul alb, a adunat toate haitele de lupi care atacau fara incetare asezarile omenesti, animalele domestice, la un moment dat lupul alb s-a impus peste toate haitele fara conducator, iar in razboaiele care au urmat, legenda spune ca lupii atacau impreuna cu dacii si nu de putine ori puneau pe fuga barbarii hotarati sa ne cucereasca pamanturile. 
    Lupul alb era un veritabil conducator, se spune chiar ca Sarmizegetuza n-ar fi cazut fara ajutorul lui, desigur, simple legende, dar care continua sa pastreze in noi, acel spirit stramosesc, de care neamul nostru este atat de mandru.
   Multi spun ca Marele Alb, in perioada stationarii sale pe meleagurile noastre a fost transformat in Sfantul Andrei, de catre Zalmoxis, dar si mai multi dezvolta legenda spunand ca lupul a ramas alaturi de Zeu, pana in momentul cand romanii au reusit sa infranga rezistenta vitejilor geto-daci, cand lupii n-au mai ascultat si au fugit in codrii necunoscuti risipindu-se care-incotro.
   Sigur este doar o simpla legenda, dar fiecare legenda poarta un sambure de adevar.
  Poate tocmai din aceasta cauza ocrotitorul Romaniei este Sfantul Andrei, a fost unul dintre primii purtatori al predicilor lui Isus, venit pe meleagurile noastre pentru a impartasi din invataturile sale si pentru a-I ajuta pe cei slabi. 
   Si cum nimic nu este intamplator, S. Andrei, este celebrat in calendarul ortodox pe 30 noiembrie, adica numai cu o zi inaintea Zilei Nationale.



     La multi ani tuturor celor care poarta numele de Andrei sau derivate ale acestuia: Andreea, Andries, Andu, Andru, Andruta, Andrusa, Andrusca, Andras, Andra, Andrada, Andreas, Andi, Deia sau Deea. Sa aveti parte de sanatate, bucurie si prieteni aproape!




Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impartasesti cu noi, inscrie articolul aici!

6 comentarii:

  1. Foarte frumoasă povestioara! Nu o cunoșteam...:)) Uite ce vroiam să îți zic, IULISA: te ivit să faci un tag de toamnă, așa, ca la sfârșit de anotimp, după modelul de aici:
    http://blogugulmarieimuzicasiimagini.blogspot.ro/2014/11/tag-autumn-melancholy.html

    E cam târziu, dar și eu abia ieri l-am găsit...
    Te pupic, IULISA! Vin mâine cu articol pentru rubrica ta, în sfârșit când am și eu o luni libră!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani tuturor Andreelor si Andreilor si din partea mea.
    Frumoasa legenda Lupului Alb...
    Soarele nu vrea sa apara zilele astea. Startul în luna decembrie este însotit de ceata - însa noi purtam soarele în suflete, nu-i asa?
    Gânduri bune pentru noua saptamâna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiam aceasta legenda, e foarte frumoasa.La multi ani tuturor sarbatoritilor zilei!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi plac lupii, imi plac legendele cu si despre lupi. Cunosc mai multe variante ale legendei Marelui Alb si - culmea! - le-am aflat cam tarziu, pentru ca nu mi-a dat prin minte sa caut si in folclorul nostru. :)
    Buna dimineata soare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa legenda. Si eu cred ca in fiecare poveste/ legenda este un sambure de adevar.
    "La multi ani" de Sf. Andrei si "La multi ani, Romania " !
    P.S. Multumesc pentru inscriere! Nu am fost in Bucuresti si nu am avut acces la net.

    RăspundețiȘtergere