"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

24 nov. 2013

ღ Buna dimineata soare ღ


 ZEI, LEGENDE, ZODIAC 2
Mitologia celor 12 constelatii zodiacale
Despre constelatii
.



In spatele zodiacului se ascund povesti fara de inceput si sfarsit cu zei si oameni, legende cu iz de frumusete si credulitate, credinte religioase umane , fapte si viziuni inedite despre geneza si originea anumitor lucruri, ba chiar a universului, iar peste toate acestea un mister de nestrapuns.  Descopera cateva din explicatiile pe care omul altor vremuri le-a desprins referitor la originea zodiilor.




Berbec – Berbecul este o constelaţie aflată între Peşti şi Taur, una dintre cele mai mici şi mai puţin vizibile ale zodiacului ceresc, ale cărei stele sunt astfel poziţionate încât să prefigureze formă unui berbec. Vechii babiloniei, egipteni, persieni şi greci pomenesc de această constelaţie, însă conform mitologiei greceşti, Berbecul reprezintă Berbecul magic care i-a purtat deasupra marii pe Phrixus şi Helle, copii regelui Athamas şi a zeiţei Nephele, pentru a-i salva de răutatea şi mania mamei lor vitrege. În timpul călătoriei, Helle, faţă, cade, supravieţuind doar Phrixus. Ajungând în Colchida, pentru a-şi arată recunoştinţă zeilor, Phrixus jupoaie Berbecul şi îi întinde blană în peştera lui Ares (zeul războiului), în lumina soarelui prefăcându-se în aur. Mai târziu, lână de aur a Berbecului devine scopul călătoriei întreprinse de Iason şi argonauţi. Zeus, regele zeilor, a plasat berbecul (krios în greceşte) pe cer  şi i-a dedicat această constelaţie lui Iason. Berbecul este primul semn al zodiacului, marcând trecerea la primăvară şi începutul unui nou ciclu de viaţă.





Taur – Există două versiuni mitologice legate de originea semnului Taur. Conform celei dintâi, Taurul îl reprezenta pe Zeus, patronul zeilor olimpieni. Pentru a o putea seduce pe frumoasă prinţesă feniciană Europa şi a-i câştigă iubirea şi afecţiunea, Zeus s-a deghizat într-un taur alb, splendid. Se spune că Europa nu a putut rezistă ispitei de a mângâia un animal de o asemenea frumuseţe şi nici nu şi-a înfrânat instinctul de a se urcă pe spatele fabulosului animal. În consecinţă, zeul a răpit fecioara ducând-o departe, tocmai pe meleagurile insulei Cretă. În amintirea aventurii sale amoroase, Zeus a plasat imaginea taurului printre celelalte stele, că simbol al dragostei, al frumuseţii şi al purităţii iubirii. În cea de-a două versiune a legendei, Taurul este de fapt zeiţă Io transformată de Zeus într-o frumoasă junincă albă pentru a o proteja de mania soţiei sale, Hera. Denumirea semnului zodiacal Taur provine din grecescul Tauros, iar printre stelele din constelaţia Taurului se fac remarcate două mai mari: Hiades şi Pleiade.





Gemeni – Cuvântul Gemeni provine din traducerea latinească a grecescului Didymoi. Castor şi Polux erau fraţi vitregi, ambii fii ai Ledei, cei născuţi din ou, fraţi ai Elenei din Troia şi a frumoasei Clitemnestra. În momentul în care a fost sedusă de Zeus, Leda urmă deja să dea naştere copilului soţului sau. Castor şi Polux reprezenta în mitologia grecească legăturile spirituale şi de sânge profunde care pot lega pe viaţă doi oameni, precum şi un model al prieteniei şi al dragostei frăţeşti. Cei doi s-au alăturat lui Iason în căutarea Lânii de Aur, devenind argonauţi. Dar într-o zi nefastă Castor a fost ucis într-o bătălie, iar Polux a fost atât de îndurerat încât a dorit să renunţe la nemurirea să, alăturându-se fratelui sau în moarte. Pentru că cei doi îi erau foarte dragi lui Zeus, acesta i-a adus pe amândoi pe cer spre a fi de-a pururea împreună.




Rac -Constelaţia Racului se află între Gemeni şi Leu, fiind una dintre cele mai puţin vizibile constelaţii de pe boltă cerească întrucât nu este formată din stele mari, strălucitoare. Totuşi, constelaţia Racului poate fi distinsă uneori cu ochiul liber în nopţile senine şi mai ales în cele de primăvară. Cuvântul Rac îşi are originea în grecescul Karkinos şi în echivalentul sau latinesc. Cu toate că miturile legate de constelaţia Racului sunt lipsite de strălucirea şi grandoarea celorlalte mituri, Racul este primul simbol al zodiacului plasat pe cer de un nemuritor care nu este Zeus şi în plus este de gen feminin. În lupta lui Hercule cu monstrul Hydra, Hera, soţia lui Zeus şi stăpână cerurilor, urându-l pe acesta şi dorindu-i moartea, a trimis un rac pentru a-i distrage atenţia. Hercule l-a strivit însă cu piciorul sau. Că o recompensă pentru jertfă unuia dintre animalele sale îndrăgite, Hera a plasat Racul printre celelalte stele şi constelaţii.





Leu –Semnul zodiacal al Leului îşi are etimologia în grecesul “Leon”. Încă din antichitate, constelaţia Leului este una dintre cele mai populare constelaţii zodiacale, având o mitologie şi o istorie aparte în mai multe culturi ale lumii. Incaşii şi-o imaginau având formă unei pume, vechii chinezii credeau despre ea că reprezintă un cal, iar europenii o asociau imaginii unui Leu. Că şi constelaţia Racului, Leul reprezintă monstrul mitologic pe care viteazul Hercule, fiu al lui Zeus şi al pământencei Alcmene, a trebuit să îl înfrunte. Poate că nu întâmplător, uciderea Leului distrugător este prima din cele 12 munci teribile cărora este supus Hercule. Se spune că Leul nu putea fi omorât de nicio o armă existenţa pe pământ şi că teroriza locuitorii oraşului Nemeea (Grecia), însă eroul l-a sugrumat cu mâinile goale. Impresionat de fapta eroului, drept amintire, Zeus a hotărât să imortalizeze această fapta, urcând leul pe harta cerurilor. Spiritul Leului a fost plasat în ceruri, de unde, pentru că nu mai putea împrăştia moartea în jurul sau, a devenit teribil de frumos. Una dintre stelele cele mai frumoase ale acestei constelaţii este steaua Regulus.






Fecioara – Latinescul “Fecioara-Virginis” îşi are originea în grecescul Partheno. Este unul din puţinele semne ale zodiacului care nu este reprezentat printr-un anumit animal, ci înfăţişat prin imaginea unei persoane de gen feminin. Constelaţia Fecioarei se află între Leu şi Balanţă, iar steaua Spica, cea mai strălucitoare stea din întreagă constelaţie este a 15-a stea de pe boltă cerească că strălucire, cu o luminozitate de 2300 mai mare decât a Soarelui.
Semnul zodiacal al Fecioarei este asociat cu legenda Demetriei (zeita recoltei la greci) si a fiicei sale Persefona si in aceasta legenda, vechii greci au gasit totodata o explicatie plauzibila pentru trecerea de la un anotimp la altul. In viziunea vechilor egipteni, constelatia Fecioarei o reprezenta pe zeita Isis, babilonienii credeau ca este zeita Ishtar, iar romanii o asociau zeitei Astraea, zeita justitiei. In aproape toate credintele, aceasta constelatie era asociata agriculturii si pamantului. Din cauza ca aceasta constelatie putea fi vizibila mai ales in lunile de primavara si de vara (cand Demetria paraseste taramul infernului), aparitia sa era considerata de fermieri momentul potrivit pentru insamantarea pamantului si cultivarea plantelor. De cele mai multe ori, Fecioara este infatisata tinand cu mainile de toartele unui vas cu grau sau tinand balanta constelatiei invecinate.


 va urma



Un inceput de săptămână cât mai plăcut!
 

Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini) cu aceasta tema si daca vrei să-l impartasesti cu noi  inscrie articolul la   "Buna Dimineata Soare"!
.

11 comentarii:

  1. Cand sa citesc si eu despre balanta, te-ai oprit! Las ca data viitoare vii cu continuarea. O saptamana cat mai frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am un "berbec" un "geaman" o "fecioara" si o balanta... deci nu ma plictisesc citind! :)))
    Sa ai o saptamana minunata! >:d<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mã bucur cã te-am încântat!
      Multumesc frumos!Noapte buna!

      Ștergere
  3. Tare-mi plac legendele! Despre una, despre alta... nu conteaza! Legende sa fie! :)
    Saptamana minunata sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, ma bucuri tare mult cu aceste rânduri :-)
      Numai bine iti doresc!

      Ștergere
  4. Nu prea cred in zodii dar ma amuza. Si, in general, constat ca macar celor din jurul meu nu li se potrivesc :)
    Imi place motanul pufos. E extraordinar de frumos :)
    O saptamana minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt comentariu dar articolul prezinta 'Mitologia celor 12 constelatii zodiacale'.despre legende cu zei si oameni deci nu este vorba despre zodii!
      O seara frumoasa!

      Ștergere
  5. Nici eu nu cred în zodiac, oricât pare el de "potrivit" uneori...
    O săptămână minunată, Iulisa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In spatele zodiacului se ascund povesti cu iz de frumusete si credulitate, credinte religioase umane , fapte si viziuni inedite despre geneza si originea anumitor lucruri, ba chiar a universului, iar peste toate acestea un mister de nestrapuns.
      Despre zodii las sa scrie pe altii care se pricep mai bine !
      O seara frumoasa!

      Ștergere
  6. Bună IULISA!
    Nu prea cred că în zodii dar ale tale mi-au plăcut!
    O zi frumoasă îți doresc draga mea!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere