"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

24 oct. 2011

Simbolul societatii de consum

   Sociologii considera ca mallul reprezinta unul dintre cele mai importante simboluri ale societatii de consum. Aceste centre comerciale stau marturie, intr-o buna masura, si globalizarii, iar unii spun chiar ca, in anumite zone ale lumii, "prezenta la mall este mai mare decat la biserica".

  In Romania, primul astfel de centru a fost inaugurat in 1999. Iar, la scurt timp, "excursiile" in malluri s-au transformat intr-o moda. Unii mai mult se uita la vitrine, neavand bani sa cumpere ce si-ar dori, dar asta nu-i impiedica sa revina, mai ales ca aici au la dispozitie diverse modalitati de a-si petrece timpul liber. Totodata, afla ce a aparut pe piata.

Inventie arabeasca

  Considerat de unii drept un simbol al societatii de consum, centrul de cumparaturi si-ar avea originea in lumea araba. Prima structura care aduce a ceea ce numim astazi mall se afla la Damasc, capitala Siriei, si dateaza din secolul al VII-lea. Totusi, prima cladire construita special pentru ca oamenii sa poata face cumparaturi foarte variate, fara sa fie nevoiti sa strabata distante lungi, a fost inaugurata in 1785, in Sankt Petersburg, Rusia.

  Peste 100 de magazine se gaseau pe o suprafata de 53.000 de metri patrati. In Statele Unite ale Americii, mallurile au inceput sa castige teren abia la inceputul secolului XX. In prezent aspectul centrelor comerciale este extrem de variat in functie de regiunea geografica, de cultura si de traditiile comerciale specifice zonei.


Malluri impresionante

  Cel mai mare mall din lume se afla in China, in Dongguan. Are o suprafata de 892.000 de metri patrati. Pe locul doi se claseaza tot un mall chinezesc, situat la Beijing. Suprafata acestuia este de 680.000 de metri patrati. Medalia de bronz ii revine unui mall din Filipine, deschis in 1985, ce are o arie de de 460.000 de metri patrati. taguri




"Pentru ca este ceva relativ nou, mallul a fost asociat de multi romani cu un statut social inalt."

Elisabeta Ilie psiholog

Sursa online Adevarul: Mallurile sunt atractia orasenilor


4 comentarii:

  1. Am avut ocazia să văd un monstru de mall în China (la Tzengdu), acum vreo 15 ani. Am rămas cu gura căscată când am ajuns la un etaj imens, unde toate magazinele şi tarabele (că erau şi din acestea) aveau... jucării! Totul mişca, ţipa, fluiera, lumina... Am ieşit de acolo ameţit, ce mai... :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Arabii sunt nascuti cu comertul in sange. Insa lor le place sa se targuiasca, ca sa mai schimbe o vorba intre ei. Acum, insa, ne place sa mergem la mall ca sa ne vada lumea cu cosurile pline cu de toate. Cumparaturilew au ajuns nu satisfacerea unei necesitati, ci o placere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sărut mâna Carmen ! ştiu că sunt oameni care trăiesc în mall-uri . Un mall ce se respectă este asemeni unui oraş , te pierzi şi pierzi noţiunea timpului , o artă a comerţului !
    O seară frumoasă îţi doresc !

    RăspundețiȘtergere
  4. Multi oameni se duc la mall in plimbare, sa-si nasurile de vitrine in loc sa se plimbe prin parcuri sau sa mearga la un muzeu sau la teatru....
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere