"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

23 iun. 2011

Frumuseti otravitoare 2




Te-ai gandit vreodata ca plantele tale de interior pot avea efecte toxice? Acestea sunt apreciate pentru calitatile lor ornamentale si de purificare a aerului, dar uneori pot reprezenta un adevarat pericol pentru sanatatea persoanelor din jur



Hortensia – Hydrangea macrophylla

Florile Hortensiei pot fi albastre, rosii, roz sau mov, in functie de pH-ul solului. Cel acid (pH scazut) determina cresterea florilor albastre, solurile neutre produc flori crem sau roz pal, iar solurile alcaline (pH ridicat) produc flori rosii sau mov
                                                                                  




                                                            
Ingerarea frunzelor si a mugurilor Hortensiei poate provoca varsaturi, dureri abdominale si, in cazuri mai grave, persoana afectata poate intra intr-o stare de letargie. Persoanele sensibile pot dezvolta dermatita de contact in momentul ingrijirii Hortensiei


Cyclamen – Cyclamen persicum


Cyclamenul este o planta perena de origine mediteraneeana. Aceasta se prezinta sub forma unei tufe cu flori sustinute de pendunculi de culoare alba, rosie sau violet.
                                                                              

        
Bulbii si rizomii tuberculari ai acestei plante sunt parti otravitoare si pot provoca intoxicatii ce se manifesta prin crampe, ameteli, tulburari circulatorii. Insa, avand in vedere ca se gasesc in stratul de pamant al ghiveciului , probabilitatea ca animalele de casa sau copiii sa inghita fragmente din acestia este destul de scazuta. Insa, ai grija unde depozitezi acesti bulbi, dupa ce i-ai scos din pamant, pentru plantarea din anul urmator.



Azalea - Rhododendron


Azalea se prezinta sub forma de arbust mic, bogat in ramnificatii. Frunzele acesteia sunt mici si cu

forma oval-eliptica, cu pubescenta fina. Florile Azaleei sunt simple, grupate in buchete si pot avea culori diferite, precum rosu, roz, violet sau alb.

                                                         Azalea este o alta planta cu efecte toxice, asadar fereste-ti copiii sau animalele de casa de la ingerarea oricarei parti ale acestei plante. In cazul in care este ingerata poate provoca senzatii de voma, diaree si crampe abdominale   


Crizantema
  
Crizantema, cunoscuta si sub denumirea de Mums este o planta care are florile de diferite culori, cele mai populare fiind insa galbene, portocalii, roz sau albe. Exista intre 100 si 200 de specii de crizanteme, si in general toate cresc la baza solului, insa pot deveni si mici arbusti. Gradinarii plantau crizanteme pentru a tine iepurii departe de recolte. Acest lucru este posibil datorita continutului mare de toxine. Florile crizantemelor sunt toxice si pentru oameni, insa nu la fel de mult ca alte plante. Atingerea florilor poate provoca mancarime, usturime loala si mici basici. In cele mai multe dintre cazuri acestea se trateaza cu antiinflamatoare si medicamente pentru reactii alergi 
 
Narcisa

Narcisa este una dintre primele flori care infloreste primavara. Bulbii acestei plante sunt toxici daca sunt mancati in cantitati mari. Unii oameni confunda acesti bulbi cu ceapa. Ingerarea acestora iti va provoca simptome precum greata, voma, crampe abdominale si diaree. Medicul iti poate recomanda hidratarea organismului intravenos, si/sau medicamente pentru a elimina starile de greata si voma.




si pentru voi flori din gradina 
mea 


va urma

8 comentarii:

  1. Frumusetea e otravitoare uneori. Noroc ca e trecatoare. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. deci sunt frumoase, dar de la distanta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant.Nu m-am gandit niciodata ca,narcisa si crizantema sunt toxice.Uite asa mai invat si eu ceva.Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm....orice lucru frumos are si o parte mai putin frumoasa/placuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmmm...e bine de stiut. Multumesc si o zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  6. :)
    Nu m-au otravit niciodata crizantemele. Toamna, in casuta mea, troneaza o multime de crizanteme. Nasul meu le 'adulmeca' precum soricelul cascavalul. Nu mi-au facut rau niciodata!
    Cred ca tine mai mult de sensibilitatea fiecaruia.

    Acum... florile nu au fost create de catre Doamne-Doamne sa fie ingurgitate, ci sa fie privite, apreciate, mirosite etc.
    :)
    Oricum, intereant. Nu stiam ca pot provoca "daune".
    :)
    Un sfarsit de saptamana frumos si bucuros!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună IULISA!
    Nu am știu că sunt otrăvitoare,
    îmi plac mult crizantemele cele cu
    flori mărunte..
    Să ai un weekend de vis,scumpo!
    Pupicei..

    RăspundețiȘtergere
  8. ce bine ca aceste flori doar ne încântam privirile si nu ne par apetisante :)
    un weekend minunat îti doresc!

    RăspundețiȘtergere